Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Het Grote Bubbel Blog

Hoe u er weer in tuint!

Deze kende ik nog niet. Je kan er bijna een carnavalshit van maken: Zoiets? "Mien, er zit een Eiffeltoren in de grafiek." Het lijkt inderdaad een grafiek uit het Grote Beurs Bubbel Boek te worden. Daarom een stoomcursus bubbelgrafieken.

 

 

Beurshypes dus en u weet hoe dat altijd afloopt. Dit is de theorie. Ja, ik ook hoor. Ben er ook in getuind. Op m'n kop gehad van m'n vrouw. Oei! Geef het maar toe, u bent er ook minimaal één keer ingestonken. Gelukkig kunnen we de schade afboeken onder het kopje leergeld.

 

 

Voorbeelden zijn er te over, want wij beleggertjes zijn hardleers en trappen er iedere keer weer in. De eerste officiële beursbubbel uit de geschiedenis was er in het land waar het moderne (beurs)kapitalisme is uitgevonden. Nederland! De Tulpenmanie dus:

 

De grafiek is niet helemaal volgens het boekje. Recht naar beneden. Kent u deze dramatische beelden van meer dan een eeuw geleden? Ik moet er onwillekeurig aan denken.

 

 

Een eeuw na de tulpen was het alweer raak: grafiek uit het boekje:

 

 

De beurskrach van 1929 mag nattuurlijk niet ontbreken in dit rijtje:

 

Die van Japan in 1990 is bijna identiek!

 

De Nasdaq Composite mag natuurlijk ook niet ontbreken. Weer exact hetzelfde patroon (uit het boekje):

Vergeleken met deze ellende valt Apple reuze mee:

 

 

Of is er alweer een nieuwe in de maak?

 

 

Zo ziet u maar, bubbels zijn van alle tijden en komen altijd weer terug. Waarom is dat? Omdat beleggers zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk, dat zij bubbels in grafieken zien die er niet zijn. Die in hun eigen grafiek zien ze weer over het hoofd, verblind door hebzucht en ego. Wat vindt u? Is dit een aardige theorie?

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    Assetallocatie