'Luister niet naar Bernanke'

Bernanke houdt het binnenkort voor gezien, en sowieso kan hij de toekomst niet voorspellen.

Move on. Draghi krijgt vandaag alle lof, maar naar Bernanke moeten we niet meer luisteren, volgens MarketWatch. Want wanneer Bernanke praat, leggen beleggers en handelaren hun werk neer.

Soms passen ze hun werk zelfs aan op wat Bernanke zegt. Dat bleek wel toen hij hintte op een einde aan QE. Zowel beleggers als media besteden veel te veel aandacht aan zijn uitspraken, stelt de site.

Niet dat ze niet belangrijk zijn, het is zelfs de dominante factor binnen de aandelenmarkt. Maar de Fed baseert het beleid op economische gebeurtenissen, die de Fed niet kan bepalen.

Vervanging
Bernanke is transparant, maar zaait daarmee ook verwarring. Nadat de markt heftig reageerde op zijn uitspraken, haastte hij zich hen gerust te stellen. Hij laat alle mogelijkheden zien, en dat maakt het er voor zijn trouwe luisteraars niet duidelijker op. De Fed kan de toekomst niet voorspellen, maar beleggers blijven zoeken naar zekerheid in een onzekere wereld, vat MarketWatch het mooi samen.

Bernanke stopt er eind dit jaar ook nog eens mee. Wat in de toekomst gebeurt zal dus worden bepaald door zijn opvolger, en niet door Bernanke, die dan lekker thuis voor de TV zit. Het lijkt er op dat de strijd om zijn opvolging om twee namen draait: Lawrence Summers en Janet Yellen. 

Wel zal het beleid waarschijnlijk vergelijkbaar blijven. Het herstel is te zwak en de inflatie te laag voor een verkrapping, vooral met China en Europa en Japan op de achtergrond. Er komen nog twee nieuwsconferenties aan, besluit MarketWatch, maar Bernanke’s invloed verdwijnt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    IEXFonds 40