Ook Bernanke snapt goud niet

Niemand begrijpt de goudprijs echt, zei Bernanke gisteren. Het is ook complexe materie.

Volgt u het allemaal nog? Ben Bernanke niet. “No one really understands gold prices,” zei hij tegen het Senate Banking Committee. En als Bernanke het al niet begrijpt, wie dan wel?

De goudprijs daalde dit jaar bijna 25%. Bernanke vindt troost in de gedachte dat de prijsdaling kan wijzen op een verminderde zorg over een heel slechte toekomst, schrijft Forbes.

De Fed-president noemde het metaal ‘een ongebruikelijke asset’, en raadde beleggers aan goud aan te houden als verzekering voor rampen en als inflatiebescherming. Maar, veranderingen in de goudprijs zeggen niks over de inflatie.

Tweezijdig
Goud vormt al jaren een manier om waarde vast te leggen. Recentelijk is het ook een belangrijke financiële asset geworden. Toch is het moeilijk de logica achter de vraag naar goud uit te leggen, juist omdat het op twee manieren wordt gebruikt, aldus Forbes. 

Koopt men goud om zich te beschermen tegen toekomstige inflatie, of tegen het uiteenvallen van de Eurozone? Volgens de World Gold Council kunnen beleggers goud gebruiken om meer diversificatie aan te brengen in de portefeuille.

De afgelopen maanden leed de goudprijs onder een verbeterende Amerikaanse economie, verminderde risico’s in de eurozone en een vertraging in China, waar veel vraag naar goud is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Alternatieve beleggingen