Rotatie naar kortlopende junk bonds

Beleggers zoeken rendement dat rentestijgingen aankan. De vraag naar ETF’s op kortlopende junkbonds stijgt.

Afgelopen week kalmeerden de obligatiemarkten weliswaar, maar beleggers zijn op zoek naar rendement waarbij ze geen pijn hoeven te lijden bij rentestijgingen. De vraag naar ETF’s op kortlopende junkbonds stijgt. Veel beleggers vallen voor de verkoopbelofte dat dit kortlopende schuldpapier biedt wat ze zoeken, en stappen uit langlopend schuldpapier, schrijft de Wall Street Journal.

Volgens IndexUniverse kende Pimco’s 0-5 year High Yield Corporate Bond ETF een instroom van 602 miljoen dollar sinds de obligatierente omhoog kroop. Een soortgelijk fonds van State Street groeide met 318 miljoen dollar. De uitstroom bij langlopend schuldpapier was aanzienlijk; sinds mei is het iShares iBoxx High Yield Corporate Bond ETF al 1,4 miljard dollar lichter geworden, terwijl State Street bij zijn fonds 1,8 miljard dollar zag wegstromen.

Met de recente marktschommelingen blijkt kortlopend papier er beter uit te zien. Volgens Chun Wang (Leuthold Weeden Capital Management) kent kortlopend papier een lagere volatiliteit, waardoor er minder neerwaartse druk is op die stukken. Omdat kortlopend papier sneller aan het einde van de looptijd komt, is het minder gevoelig voor verliezen vanwege renteschommelingen.

Stootkussen
De eerste maanden van dit jaar was de vraag naar normaal hoogrenderend schuldpapier hoog, gesteund door de stimuleringsmaatregelen van de Fed. Maar junkbonds kelderden hard naar beneden na de twijfel die Bernanke zaaide met zijn opmerkingen. In de krant stelt Lucas Turton (Windham Capital Management) dat in de komende 12 maanden nog een procentpunt stijging wordt verwacht van de tienjaarsrente. Dan kun je, volgens hem, beter in kortlopend en minder renderend schuldpapier zitten. 

Junkbonds doen het beter dan Treasuries en veilige bedrijfsobligaties als de rente oploopt, omdat ze een hogere risicopremie kennen. Dat geeft ze een stootkussen. De stijgende rente gaat meestal samen met economische groei en dat heeft weer een positief effect op het aantal wanbetalingen, schrijft WSJ. Vanuit het oogpunt van de bedrijfskredieten zijn een aantrekkende economie en een spoediger beëindiging van het stimuleringsprogramma een positieve zaak. Het risico voor obligatiehouders op wanbetaling daalt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?