Handelen als Albert Heijn of Jumbo

Wat hebben Wal-Mart en Albert Heijn met beleggen te maken? Veel: het belangrijkste doel is winst maken.

Wat hebben Wal-Mart of Albert Heijn met beleggers te maken? Allen doen hetzelfde, het principe is gelijk. Winst wordt gemaakt door in te kopen tegen groothandelsprijzen en te verkopen tegen detailhandelsprijzen. Die simpele theorie legt de Online Trading Academy uit. Toegegeven, de theorie is makkelijker dan de praktijk.

Er is geen groot verschil tussen retailers en banken; het is dezelfde business. Koop aandelen tegen groothandelprijzen en verkoop ze weer tegen een retail-tarief. Het verschil is winst. En het mooie nieuws, vindt de auteur, is dat je een ‘Albert Heijn’ kunt worden vanuit je woonkamer, zonder al die overheadkosten. De kunst is alleen om de groothandelprijzen te identificeren en te weten wanneer de klanten de detailhandelsprijzen willen betalen.

Onderstaande grafiek illustreert het business model. Het gaat om kopen en verkopen op het juiste moment. Er moeten voldoende kopers in de markt zijn die bereid zijn om de detailhandelsprijzen te betalen (supply level). Het vraagt dus geduld om te wachten tot er kopers zijn die het volle pond willen betalen. De meeste mensen kopen op goed nieuws en in sterke opwaartse trend, constateert de auteur. Zij zijn de typische klanten voor de retail seller. Zo’n rally wordt doorgans gevolgd door een prijsval, zoals een nieuwe auto al waarde verliest als je de showroom uitrijdt.


Goede handelaren kennen de prijsniveaus en weten wanneer iets te laag gewaardeerd wordt en wanneer de prijzen omhoog gaan. De auteur is zelf handelaar geweest en zegt zich niets van nieuws, trends of opinies te hebben aangetrokken. Het ging simpelweg om kopen als iets laag was en hoog verkopen, en dat steeds opnieuw. Dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is. Het vraagt kennis om de prijsniveaus te onderscheiden. Maar het is wel hoe winst gemaakt wordt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Alternatieve beleggingen