Bernanke bereidt afbouw QE voor

Gisteren maakte Bernanke bekend dat de Fed later in 2013 het opkoopprogramma wil verminderen en mid-2014 wil stoppen.

Bernanke bereidt de markt voor op een afbouw van het stimuleringsprogramma. Gisteren maakte hij bekend dat de Fed later in 2013 het opkoopprogramma van obligaties ter grootte van 85 miljard dollar wil verminderen, zolang de economie zich naar verwachting ontwikkelt, schrijft Bloomberg.

Direct na de speech van Bernanke kelderden de koersen van aandelen en staatsobligaties, terwijl de rente op tienjarige Treasuries opliep tot 2,35%. De markten zullen de komende jaren moeten rekenen met een afbouw van de steunmaatregelen, stelt Michael Gapen, econoom bij Barclays. De dollar steeg in waarde ten opzichte van de euro, terwijl goud en olie onder druk stonden.

Bloomberg meldt dat analisten geen rentestappen van de Fed verwachten voor 2015. Maar Bernanke benadrukt steeds dat de Fed flexibel is in zijn plannen en niet vastgepind kan worden op beslissingen. Wel moet de Amerikaanse economie de nodige hindernissen nemen voordat de Fed daadwerkelijk de voet van het gaspedaal haalt. Vooralsnog gaat de Fed door met het opkopen van obligaties voor 85 miljard dollar per maand.

Opvolger
Het terugdraaien van dit opkoopprogramma en vermindering van de balans van de Fed zijn de grootste uitdagingen voor een eventuele opvolger van Bernanke, wiens termijn in januari afloopt, stelt Bloomberg. Stephen Oliner, voormalig lid van de Fed, noemde de persconferentie van gisteren een ‘blockbuster’. Communicatief is het een extreem grote uitdaging.

Sinds de vorige vergadering lopen de rentes op hypotheken en staatsobligaties op. Bernanke schrijft dit deels toe aan optimisme over de economie. Mensen zijn positiever gestemd over de huizenmarkt, en de stijgende prijzen zijn in zeker opzicht een compensatie voor de hogere hypotheekrentes, meent Bernanke.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

IEXFonds 40