Voorsorteren op de Fed

Hoe gaan aandelen, obligaties en grondstoffen vandaag reageren op nieuws van het Federal Open Market Committee?

De grote vraag die nu boven de markt hangt is wanneer en hoe de Fed het opkoopprogramma voor obligaties afbouwt. Dat is een van de grootste drivers voor beleggers dit jaar. De Wall Street Journal zet op een rij hoe aandelen, obligaties en grondstoffen kunnen reageren op een besluit.

Als beleggers de afbouw van de stimuleringsmaatregelen zien als teken van een sterkere economie, dan kan het als een positief signaal worden opgevat. Maar als de markt nog niet overtuigd is dat het op eigen kracht verder kan, kunnen beleggers negatief reageren op het wegvallen van de steunmaatregelen, zegt Frances Hudson van Standard Life.

Vandaag is de laatste zittingsdag van het Federal Open Market Committee en vanmiddag zal Bernanke het besluit bekendmaken. De vraag is wanneer de grote boss van de geldpers de durf heeft om het toerental te verlagen. Strategen verwachten geen directe verandering in het beleid en de markt heeft die verwachting al ingeprijsd. De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn de eerste twee handelsdagen van deze week opgelopen, in de verwachting dat de Fed niet op korte termijn overgaat tot ‘tapering’.

Als hij doet wat de markt al verwacht, geven de beurzen weer wat terrein prijs. Als je goed nieuws verwacht, koop je aandelen. Als je uiteindelijk goed nieuws krijgt, verkoop je aandelen. Mocht Bernanke de markt verrassen met een slinger aan de geldkraan, dan kunnen de beurzen meer prijsgeven dan alleen de winst van deze week.

Treasuries en dollar
De markt voor staatsobligaties is overgevoelig voor elke suggestie van de Fed, schrijft de krant. De markt heeft de verwachting ingeprijsd dat de Fed in september begint met de afbouw van het opkoopprogramma. Een afwijkende mededeling bepaalt de marktreactie vandaag. Een afbouw van het opkoopprogramma kan een positieve ontwikkeling voor de dollar betekenen.

Dat de Fed de deur openhoudt om het opkoopprogramma aan te passen verklaart waarom goud niet herstelt van de verkoopgolf in april. De prijs kan verder onder druk komen te staan als Bernanke concreet de mogelijkheid openhoudt dat de komende maanden een beleidswijziging kan worden ingezet. Maar als op korte termijn geen twijfel bestaat, kan de goudprijs herstellen tot boven de 1400 dollar per ounce. Er zijn analisten die verwachten dat de olieprijs opveert als de Fed het signaal afgeeft dat het op koers blijft met het opkopen van obligaties. 

Europese aandelen bewegen binnen een beperkte bandbreedte in aanloop naar de Fed-vergadering, teken van onzekerheid. De krant denkt dat vooral defensieve aandelen geraakt worden als de Fed de geldkraan toedraait. Beleggers die op zoek zijn naar inkomen stappen dan van defensieve aandelen over naar obligaties. Een krapper beleid is tevens teken dat de economie herstelt, waardoor de verschuiving van defensief naar cyclische aandelen aantrekt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus