'Gevaarlijke gedachtegang bulls'

Zijn Amerikaanse aandelen nu wel of niet te hoog geprijsd? Tot nu toe hebben de bears het nakijken.

Zijn Amerikaanse aandelen nu wel of niet te hoog geprijsd? De argumenten vliegen over en weer. The Wall Street Journal laat de meningen nog maar eens de revue passeren. Als gekeken wordt naar de historische koers-winstverhouding en vervangingswaarde, zijn aandelen duur. Maar worden de koersen afgezet tegen de rente op Treasuries en de winstverwachtingen, zijn ze gemiddeld tot goedkoop.

Tot nu toe hebben de bears het nakijken en hebben de bulls het gelijk aan hun kant. Het gevaar is dat een nieuw paradigma ontstaat in de gedachtegang van beleggers, zoals ook de techbubbel ooit gerechtvaardigd werd. De Federal Reserve steunt de bullmarkt en Fed-onderzoekers ondersteunen de theorie van goedkope aandelen. Fernando Duarte en Carlo Rosa stellen volmondig dat de aandelen goedkoop zijn.

De onderzoekers kijken hiervoor naar de gemiddelde risicopremie op aandelen, het verwachte rendement dat aandelen leveren boven veilige obligaties. De gemiddelde risicopremie bedroeg in december 5,4%. Alleen in 1974 (na de oliecrisis) en in 2009 (na de financiële crisis) lag de premie zo hoog. Nu worct de piek veroorzaakt door het extreem lage rendement op obligaties. En volgens The Wall Street Journal ligt daar tegelijkertijd het risico voor beleggers.

Koersval
De krant acht het onwaarschijnlijk dat de rente op staatsobligaties zo laag blijft. Mocht de Fed het beleid over een andere boeg gooien, kan de rente snel omhoog schieten. Een ander risico ziet de auteur in de bedrijfswinsten. Die zijn nu - afgezet tegen het bbp -  historisch hoog. De kans is groot dat de winsten onder druk komen te staan. Aantrekkende bedrijfsinvesteringen kunnen de concurrentiedruk laten toenemen.

De bulls gaan er in hun paradigma vanuit dat de winstgevendheid zo hoog blijft, omdat de Fed de rente laag houdt om de economie te laten herstellen. Maar het ruime beleid duurt slechts zolang het herstel zwak blijft. En als het herstel zwak blijft, bedreigt dat ook de winstgevendheid, redeneert The Wall Street Journal.

De risico’s voor aandelenbeleggers bestaan volgens de krant uit deflatie zoals in Japan, dalende winsten, een stijgende obligatierente en een einde aan de monetaire verruiming. Dat alles kan leiden tot een koersval van aandelen, die volgens veel rekenmethodes erg hoog geprijsd zijn. De bullmarkt kan aanhouden, zoals de Fed-onderzoekers concludeerden, maar volgens The Wall Street Journal is dat onwaarschijnlijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?