Schandalen goed voor het rendement

Lekker hoor, al die schandalen in Washington. Ze zijn namelijk goed voor beleggers, schrijft Bloomberg.

Lekker hoor, al die schandalen in Washington. Behalve dat ze gespreksstof opleveren voor tijdens de lunch – of borrel – zijn ze ook nog eens goed voor beleggers, schrijft Bloomberg.

Het Witte Huis wordt momenteel vanuit drie fronten aangevallen. Het moet de respons verdedigen op de terroristische aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi, de misstanden bij de belastingdienst onderzoeken en dan is er nog het incident met het Department of Justice en de telefoonlijsten van de Associated Press.

De Democraten in het Congres zijn boos. Ze willen de Senaatsverkiezingen in 2014 niet op het spel zetten, maar de Republikeinen ruiken bloed. Er staan inmiddels meerdere hoorzittingen gepland. Kortom, het Congres heeft het druk. En dat kan nog wel maanden duren.

Beperkend
Slecht voor de economie allemaal, zou je denken. Maar laat het verleden nou net uitwijzen dat zowel de economie als de aandelenmarkt het het beste doen als het Congres  niet in sessie is. Juist omdat dan niet aan allerlei beperkende maatregelen wordt gewerkt. Een dollar die in 1897 in de Dow Jones is belegd gedurende de dagen dat het Congres in sessie is, zou eind 2012 twee dollar waard zijn. Dezelfde dollar zou 600 dollar waard zijn als deze was belegd gedurende de dagen dat het Congres niet in sessie was.

Meer regels betekenen minder winst, zo blijkt uit onderzoek. Bedrijven worden in hun vrijheid beperkt, krijgen met extra kosten te maken en kunnen niet vrij handelen. Daar komt nog bij dat de overheid de winnaars en verliezers probeert te bepalen; zo investeert ze bijvoorbeeld in sociaal verantwoordelijke projecten die financieel gezien niet houdbaar zijn. Maar pas op, waarschuwt onderzoeker Jim Bianco: een afgeleid Congres kan al snel omslaan in een overheid die niet functioneert. En dan leidt weer tot een verlies van vertrouwen onder consumenten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie