Boom or Doom? Crash in augustus

Bereid je voor op een crash in augustus, waarschuwt MarketWatch. Drie historische gebeurtenissen lopen dan op hun einde.

Bereid je nu maar vast voor op een crash in augustus. Drie historische gebeurtenissen lopen dan op hun einde: de bullmarkt uit 2009, Bernanke’s regeerperiode en de 30-jarige bullmarkt voor obligaties. MarketWatch schetst een doemscenario, terwijl Amerika zich nog massaal in de ontkenningsfase bevindt. Maar linksom of rechtsom, stelt de auteur, het gaat beleggers veel geld kosten.

Maury Harris, econoom bij UBS, voorspelt voor de komende vijf jaar een herstel van de consumentenvraag. Wishful thinking, straft MarketWatch hem af. Nee, dan Jeremy Grantham. De beursgoeroe voorspelt een definitief einde aan het tijdperk van 3% economische groei. Ook Bill Gross (Pimco) geeft een tornadowaarschuwing af voor Wall Street. Beleggers gaan geld verliezen. De huidige rally drijft puur op de Fed. Binnenkort zal de centrale bank de geldpers stopzetten en zal de opvolger van Bernanke de rentetarieven gaan verhogen. Het gevolg: een keiharde crash!

Augustus 2013
Grote spelers beweren wel dat de crash niet op korte termijn gaat gebeuren, maar beleggers moeten hen volgens MarketWatch vooral niet geloven. Deze grote spelers nemen zelf al posities in die rekening houden met een renteverhoging. Augustus 2013 is reëler dan 2015, profeteert de auteur van het stuk. Wees klaar voor een crash als de nieuwe president van de Fed benoemd wordt.

Waarom augustus? Logisch toch, meent MarketWatch. Dan is iedereen met vakantie, het is een rustige maand en het cijferseizoen is voorbij. Ideaal moment om Bernanke te vervangen door Janet Yellen. En zij was duidelijk: ‘zodra de tijd rijp is, steun ik een beleid van renteverhogingen’. Terwijl u straks voor uw caravan van een biertje zit te genieten, gooit de Fed het beleid om.

Het tij keert, en MarketWatch luidt de stormbel. De langetermijntrend eindigt, de Fed-bull loopt op zijn laatste benen. Rentetarieven gaan pieken en obligaties en aandelen kelderen. De tijd van 3%-groei is echt voorbij. Bent u voorbereid? Grantham voorspelt zelfs tot 2050 een schamele groei van 1,4%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?