Junkaandelen drijven huidige rally

Werd de rally eerst vooral gedragen door dividendaandelen van hoge kwaliteit, nu kiezen beleggers voor junkaandelen.

Werd de opmars van de aandelenmarkten in het eerste kwartaal vooral gedragen door dividendaandelen van hoge kwaliteit, nu kiezen beleggers massaal voor junkaandelen. De Financial Times schrijft dat de best presterende aandelen in de VS op dit moment de aandelen zijn die in het eerste kwartaal nog achterbleven bij de markt.

Uit onderzoek van Bespoke Investment Group blijkt dat de 50 bedrijven met de laagste marktkapitalisatie in de S&P500 het dit kwartaal beter doen dan de rest. In april zijn die aandelen 11% in waarde gestegen.

Dit is de rotatie die de bulls graag willen zien, stelt de krant. Vanuit veiliger aandelen stappen beleggers over naar risicovollere en cyclische aandelen. In de huidige rally doen de bedrijven die eerder het doelwit van shortsellers waren, met de laagste marktwaarde en de slechtste ratings, het erg goed. Beleggers zijn dus duidelijk bereid om meer risico te nemen, Alec Young, aandelenstrateeg bij S&P Capital IQ, schrijft dat toe aan de stimulering door de centrale banken, de betere Amerikaanse cijfers en de waarderingen voor veiliger sectoren.

Logisch
Momenteel doen bijvoorbeeld aandelen van het door moeilijkheden geplaagde warenhuis JC Penney het erg goed; tot nu toe steeg het aandeel dit kwartaal met 24,5%. Aandelen van Abercrombie & Fitch zagen in het eerste kwartaal nog een daling van 3%, maar stegen nu met 17%.

Volgens JJ Kinahan, strateeg bij TD Ameritrade, is het logisch dat beleggers na een rally in aandelen van hoge kwaliteit op zoek gaan naar aandelen die ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de rest van de markt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus