Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Zilver op kantelpunt

Een nieuwe crash bracht de zilverprijs op een dieptepunt. Krijgt zilver opnieuw een time-out of was dit de definitieve knock-out?

Voor beleggers in zilver was Pinkstermaandag niet bepaald een rustdag. Het ging er wild aan toe met de prijs van het witte edelmetaal. De zilverprijs opende de nieuwe handelsweek met een mokerslag van -9% tot 20,3 dollar, om vervolgens positief de dag af te sluiten boven 23 dollar.

Zilver raakte even het laagste niveau sinds september 2010 aan. Het is zoveelste forse prijscorrectie in twee jaar, waardoor de zilverprijs onderhevig is aan een salami-crash: telkens wanneer de prijs zich probeert te herstellen, wordt de volgende pandoering uitgedeeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De redenen voor de aanslepende crash van zilver zijn inmiddels niet meer op een hand te tellen. Beleggers komen met allerhande ideeën op de proppen om de correctie te verklaren. Ik filter de belangrijkste argumenten.

1. Vraag versus aanbod
Volgens diverse bronnen is de vraag naar zilver in een dalende lijn, terwijl de globale productie van het edelmetaal blijft toenemen. Dat laatste aspect is een juiste aanname. Diverse instituten (Silver Institure, CPM) stellen een jaarlijkse stijging van de zilverproductie vast van 2 à 3%.

Maar of de vraag afneemt, is verder niet duidelijk. Men kijkt in vele gevallen richting China, waar een economische afkoeling voor de nodige druk op de zilverprijs zou zorgen. Maar we lezen al jaren berichten over een (harde) landing van Chinese economie.

Tot op heden hebben we hier weinig bewijzen van gezien. Bovendien wordt zilver steeds meer ingezet voor nieuwe applicaties in de technologiesector of alternatieve energie (zonnecellen, batterijen). De vraag naar zilver in deze segmenten neemt zelfs explosief toe.

2. Aandelen boven
De recordrace op de aandelenmarkten heeft heel wat aandacht weggetrokken van het edelmetalencomplex. Beleggers schuiven steeds meer kapitaal richting aandelen, waardoor de vraag naar investeringszilver daalt.

Meer bepaald heb ik het over de fysieke ETF’s. Daar waar in maart 2013 nog een record aan activa onder zilver ETF’s werd opgemeten (+/- 21.000 ton), trekken steeds meer beleggers hun geld terug uit die fondsen.

Inmiddels werd bijna 2000 ton zilver uit de ETF’s gedumpt. Bovendien trekt de negatieve prijstrend ook meer speculanten aan. Hedgefunds trokken hun shortposities op zilverfutures met 20% op tot bijna 22.000 contracten, het hoogste peil in maanden.

3. Margeverplichtingen
Sinds de centrale bank van Japan haar oorlog heeft verklaard aan deflatie, staat de Nikkei 225 bijna 60% hoger en leverde de yen al bijna 30% in. Dit is een gigantische probleem voor veel fondsen, die met een enorme hefboom Japanse carry trades hebben uitstaan.

De margeverplichtingen zorgen voor een geforceerde liquidatie van bepaalde posities, waaronder goud en zilver. Goud werd enkele weken terug al getroffen door een stevige verkoopgolf, gisteren was het de beurt aan zilver.

Het zijn de logische slachtoffers omdat ze onderaan de prestatielijstjes voor 2013 bengelen. De verliezers worden altijd als eerste verkocht. Zoals gezegd kunnen we hier nog wel even doorgaan met het opsommen van argumenten voor de prijscrash van zilver, het feit is dat zilver dieper wegzakt dan verwacht.

Maar wellicht kan de historie ons dan meer vertellen over de aanstaande prijsontwikkelingen voor het witte edelmetaal. Want zilver is niet aan zijn proefstuk toe. In 2008 werd de prijs al eens met het nodige geweld lager gezet.

Op amper een jaar tijd viel de zilverprijs van boven 21 dollar tot onder 9 dollar: een prijscrash van 60 %! Maar nog belangrijker, de volledige rally sinds de uitbraak in 2006 werd teniet gedaan.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bodem nabij
Vandaag gaan we opnieuw door hetzelfde proces voor zilver. De rally sinds de uitbraak van 2011 werd volledig gecorrigeerd. De zilverprijs bewijst hier eens te meer mee een uiterst volatiel beestje te zijn.

Maar net als in 2008 begeven we ons niet ver meer van een tussentijdse bodem, getuige de stevige bounce in de voorbije handelsuren: vanaf de bodem schoot de prijs weer met 13% omhoog. De hoge volatiliteit is vergelijkbaar met de prijsactie die we aan den lijve ondervonden in 2008.

Ook het huidige sentiment is identiek. Beleggers geloven niet meer in de stierenmarkt en de financiële waarnemers schreeuwen moord en brand.

Cruciaal kantelpunt
De zilverprijs begeeft zich weer op een cruciaal kantelpunt van de seculaire stierenmarkt. Indien we beduidend door 20 dollar zakken en daar voor enige tijd blijven handelen, dan ziet het er niet goed uit voor zilver. Het herstelwerk kan dan mogelijk nog jaren duren.

Echter, als de zilverprijs een bodem kan plaatsen boven 20 dollar, dan mogen we ons aan een vergelijkbare herstelrally als in 2009 verwachten. Zilver kan dan op een jaar tijd verdubbelen in prijs. Ik blijf fundamenteel positief.

De basis van mijn investeringsthesis blijft na al die jaren overeind: de centrale banken creëren sneller geld dan de economie kan groeien. En dat levert over de langere termijn altijd hogere prijzen op, met name voor de edelmetalen. Zet u schrap voor een volgende wilde rit bij zilver!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus