Hoe beperk je aandelenvolatiliteit?

Beste Dr. Hoe,

Hoe verlaag ik de volatiliteit van mijn aandelenportefeuille?

De dokter antwoordt:
De volatiliteit van de aandelenmarkt is de afgelopen jaren hoog. En volatiliteit zorgt voor flinke uitslagen in een portefeuille – iets waar veel beleggers niet op zitten te wachten. Niet alleen aandelenmarkten, ook andere delen van de financiële wereld zijn flink in beweging. Volatiliteit is niet altijd fijn en het is ook niet zo – zoals vaak beweerd wordt – dat een hoge volatiliteit op de lange termijn leidt tot hogere rendementen.

Er zijn een aantal manieren om de beweeglijkheid van een aandelenportefeuille te dempen. Allereerst is de mogelijkheid de aandelen te hedgen met een positie op de VIX, de angstindex die de volatiliteit van de aandelenbeurzen in kaart brengt. Futures op de VIX (of een turbo long op futures op de VIX) perken dan weliswaar de beweeglijkheid van de portefeuille zelf niet in, ze verzachten wel de pijn onder de streep als de volatiliteit fors toeneemt. Je verlaagt de volatiliteit van aandelen niet, je compenseert het.

Een rustigere oplossing is als de exposure naar de aandelenmarkt niet via een gewoon beleggingsfonds of tracker op een aandelenindex plaatsvindt, maar via een ETF die Low Volatility als kenmerk heeft. Zo is er de Russell 1000® Low Volatility ETF die zo geconstrueerd is dat de er wel blootstelling aan de aandelenmarkt is, maar met een zo laag mogelijke volatiliteit.

Aandelen worden gescreend en gerangschikt door het Axioma U.S. Equity Medium Horizon Fundamental Factor Risk model. Daarbij wordt gekeken naar de beweeglijkheid van aandelen over de laatste 60 dagen. Het model rangschikt de 1000 aandelen uit de Russell 1000 Index op basis van volatiliteit. Beginnend met de aandelen met de laagste volatiliteit wordt een portefeuille gecreëerd totdat de onderliggende waarden een marktkapitalisatie hebben van 35% van de index zelf. Maandelijks vindt een herweging plaats om zeker te zijn van een blijvend Low Vol-karakter.

Er is ook een ETF met lage volatiliteit op basis van de S&P500, de PowerShares S&P 500® Low Volatility Portfolio. Die index is opgebouwd uit de 100 aandelen van de S&P500 met de laagste gemiddelde volatiliteit over de laatste twaalf maanden. Grappig is dat de topholdings van beide trackers behoorlijk verschillend zijn. In het eerste geval zijn IBM, Southern Company, Kimberly Clark, Altria en Verizon de top-5 belangen, in het tweede geval zijn dat behalve Southern Company en Kimberly-Clark ook Kellogg, Procter & Gamble en Consolidated Edison.

Die tracker bestaat nog maar kort, maar de grafiek toont duidelijk het verschil aan tussen de S&P500 en de 100 aandelen uit die index met de laagste volatiliteit. Wie die posities ziet, weet dat ook een defensief beleggingsfonds dat zich toelegt op defensiefe sectoren een aardig alternatief kan zijn. Maar dan betaal je hogere kosten en is 'defensief' het criterium en niet 'lage volatiliteit' - wat niet altijd per se hetzelfde hoeft te zijn.

Geen aandelen in volatiele tijden
PowerShares is de ETF-dochter van Invesco en Invesco-strategen kwamen eerder met een studie waarin de vermeende correlatie ‘meer risico = meer rendement’ werd aangevochten. Die studie laat in elk geval zien dat de meer volatiele aandelen niet noodzakelijk ook hogere rendementen leveren. In tegendeel, op de lange termijn deden volgens de Invesco-research de volatiele aandelen het juist slechter dan de aandelen met een lage beweeglijkheid.

Uit de studie bleek verder dat de aandelenindex Stoxx600 het in tijden van lage volatiliteit per saldo beter doet dan in tijden van hoge volatiliteit. De conclusie van de vermogensbeheerder is dan ook dat beleggers er verstandig aan doen een hogere weging voor aandelen te hanteren als de verwachte volatiliteit laag is, en een lagere weging als turbulente tijden kunnen worden verwacht. Aandelenbeleggers doen er volgens Invesco goed aan in tijden van hoge volatiliteit vanaf de zijlijn toe te kijken.

Het beperken van de volatiliteit van een aandelenportefeuille betekent vanzelfsprekend inleveren van opwaarts potentieel bij forse stijgingen van de aandelenmarkten, maar op de langere termijn zorgt het voor een betere – en constantere – risico-rendementverhouding. En dat is in tijdens als waarin we nu leven net zoiets als een heilige graal.


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Lees ook

Flinke tegenvallers zijn normaal

02-jan-17 11:10 - IEXProfs Redactie

Hoe te leven met een beurs die even hard omlaag als omhoog kan? Michael Batnick van The Irrelevant Investor geeft advies.

Volatiliteit is een goede vriend

20-dec-16 07:45 - Marcel Tak

Volatiliteit is als een goede vriend van beleggers, want zonder volatiliteit is een mooi rendement moeilijk haalbaar.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dr.Hoe Meer

Hoe vaak moet u herwegen?

okt '13 - Dr. Hoe

Het is nodig om regelmatig uw portefeuille te herbalanceren. Maar hoe vaak is het beste? Dr Hoe geeft antwoord.

Opinie Meer

De logische opmars van goud

18 jan - IEXProfs Redactie

Stijging goudprijs zet dit jaar door en dat is niet alleen vanwege Trump, zegt columnist Jeff Reeves van Marketwatch.