Grote ambitie Deutsche op ETF-markt

Deutsche Bank heeft volop ambitie met db-x trackers op de Nederlandse markt. "We hier willen een topspeler worden."

meer
Bio

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Recente columns
  1. 2015: Europa kan gaan verrassen
  2. Werk aan de winkel
  3. 2015: Voorkeur voor S&P 500
  4. 2015: Meer volatiliteit op komst
  5. Waarom actief (weer) loont, straks
Populaire columns

    De samentrekking van de verschillende asset management-divisies van Deutsche Bank onder de nieuwe naam Deutsche Asset & Wealth Management (DeAWM) blijft niet zonder gevolgen. Het stelt de vermogensbeheerder in staat om veel meer vanuit het perspectief van totaaloplossingen voor klanten te denken, dan vanuit producten, zegt Pieter Furnée, hoofd Global Client Group Benelux van DeAWM.

    Natuurlijk speelde ook synergievoordelen en kostenbesparingen een rol bij de samenvoeging, maar de resultante van de samenvoeging moet ook een efficiëntere bediening van de belegger zijn. “Je kunt klanten niet in het vakje ‘actief’ of het hokje ‘passief’ stoppen. De markt is veranderd, de wensen van klanten zijn veranderd.” De separate labels – DWS Investments voor de actief beheerde fondsen en db-x trackers voor de indexproducten – blijven wel bestaan. “Efficiëntie-argumenten kunnen ons wellicht ooit op een ander spoor zetten, maar voorlopig is er geen intentie die namen te laten vallen.” 

    “In de dagelijkse praktijk worden klanten nu door één team bediend, waar wij in het verleden alleen doorverwezen naar onze passieve collega’s”, schetst Furnée de nieuwe situatie. In het zoeken naar beleggingsoplossingen voor klanten wordt daardoor wellicht minder bevooroordeeld voor één van beide stijlen gekozen. “Het is niet langer actief of passief – die discussie ligt ondertussen ver achter ons – maar actief en passief.” Beide productgroepen zijn door de afschaffing van de kickbacks ook beter vergelijkbaar geworden.

    Volgens Furnée is er volop ruimte voor groei voor passieve producten in clientportefeuilles. DeAWM heeft op dat gebied in Nederland dan ook stevige ambities. “Beleggers met een passief ingerichte portefeuille zitten nu vaak heel geconcentreerd in producten van één enkele aanbieder. Het is goed daar spreiding in aan te brengen. Ons passieve aanbod is groter dan dat van onze concurrenten, en inmiddels hebben we ook de db-x website volledig in het Nederlands gelanceerd.”

    Top van de markt
    “We willen tot de top gaan behoren van de Nederlandse ETF-markt”, stelt Oliver Trienes, verantwoordelijk voor db-x trackers in ons land, zonder daar absolute targets aan vast te plakken. In Europa is iShares nu marktleider met een slordige 38% van de markt, db-x is daar nummer 2 met een marktaandeel van zo’n 13%. Die verhouding moet in Nederland ook haalbaar zijn, geeft Trienes te kennen. De Duitser heeft al enkele roadshows in ons land op de agenda staan en ziet volop kansen. De ETF’s van db-x gaan in dat offensief geen notering krijgen op NYSE/Euronext Amsterdam, standplaats blijft de Duitse Xetra die voor Nederlandse beleggers prima toegankelijk is.

    De opmars van db-x zal niet zonder slag of stoot gaan, al was het maar omdat het aanbod bijna volledig uit synthetische trackers bestaat, ETF’s die vanwege het tegenpartijrisico het afgelopen jaar flink onder vuur van toezichthouders zijn komen te liggen. Inmiddels lanceerde db-x ook de eerste fysieke trackers en het ligt voor de hand dat dat pas het begin is van een groter aanbod. “Maar synthetische ETF’s zijn soms ook gewoon de beste keuze, omdat ze vaak een lagere tracking error hebben, of omdat er, bijvoorbeeld in opkomende markten, weinig andere opties zijn”, stelt Trienes.

    “Bovendien doen we niet aan securities lending (het uitlenen van onderliggende aandelen) bij ETF’s die voor een deel synthetisch gemaakt zijn en geven we volledige, Nederlandstalige, tranparantie per product op onze website. Zoals we eerst de actief versus passief-discussie hadden om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat ze prima naast elkaar konden bestaan in een portefeuille, zo zien we dat nu met fysieke en synthetische ETF’s. De discussie tot nog toe was synthetisch of fysiek, uiteindelijk eindigen ze naast elkaar.”

    Chinese A-shares
    Eén van de paradepaardjes uit het aanbod van db-x trackers is de (synthetische) tracker op Chinese A-shares, de CSI 300 Index ETF. De vermogensbeheerder maakt daarbij gebruik van de Qualified Foreign Investor-Status (QFII) van moederconcern Deutsche bank, dat toegang biedt tot lokale Chinese aanbieders. In korte tijd na de notering aan de Xetra is het beheerd vermogen in die tracker al opgelopen van 20 tot 700 miljoen euro. In trackerland is er niet of nauwelijks concurrentie, omdat toegang tot A-shares niet voor iedereen is weggelegd.

    Het is één van de producten de als speerpunt moeten dienen om de Nederlandse belegger te verleiden wat minder iShares-exposure in de passieve portefeuille te hebben. “En behalve spreiding is er ook nog het liquiditeitargument”, stelt Furnée. “In tijden van marktstress is het makkelijker twee posities van 10 miljoen euro af te bouwen dan één van 20 miljoen.” Het is duidelijk, bij DeAWM zijn ze er klaar voor de tanden in de Nederlandse passieve markt te zetten. Die markt kan ook best een ‘tweede grote speler’ gebruiken. Omdat iShares niet vrijwillig een stapje terug gaat doen, is het interessant te zien hoe het marktaandeelgevecht gaat uitpakken. Duidelijk is wel dat als één partij is staat moet zijn voor serieuze concurrentie te zorgen, het de Deutsche-dochter is. Die tijd is nu aangebroken.

     

     

    Deel via: