'Tijdperk Risk on/off is voorbij'

Hoge volatiliteit in rest van het jaar, inflatiedreiging op komst, maar aandelen en bedrijfsobligaties zijn beste keus.

2012 gaan we met zijn allen prima overleven, al blijft de volatiliteit hoog. Nee, de problemen zijn nog lang niet voorbij. Maar er zijn wel enkele lichtstralen te zien die door het donkere wolkendek boven de wereldeconomie heen breken. Met name over het economisch herstel in de VS is Andrew Milligan, investment director van Standard Life Investments goed te spreken. Maar de echte uitdaging komt vanaf 2013.

De reden die Milligan daarvoor opvoert is dat er te veel politieke events zijn in de komende anderhalf jaar. Verkiezingen in de VS, Frankrijk, Zuid-Korea, Italië, Japan en uiteindelijk ook Duitsland. Tot die tijd zal er per saldo weinig gebeuren, maar vallen beleggers wel weer ten prooi aan de grillen van de markt, of beter de volatiliteit die weer hard zal oplopen.

Milligan deed die voorspelling afgelopen dinsdag – de dag voordat Spanje de stop uit de aandelenmarkten in Europa trok. In de VS is de bankensector bezig met een sterk herstel. Ook de consument heeft weer moed gevat, afgaande op recente surveys. “Maar hun bestedingen blijven nog achter bij de opwaartse trend die het consumentenvertrouwen laat zien’, waarschuwt Milligan.

Niks opgelost
Aan de andere kant van de wereld wordt het koorddansen voor de Chinese overheid steeds lastiger. “Maar ook hier zal er tot de verkiezingen niet veel gebeuren.” Milligan is vooral kritisch over Europa. “Er is tijd gekocht, maar er zijn nog niet heel veel problemen opgelost. LTRO is het ultieme voorbeeld van het probleem voor je uit schoppen.”

Het hele proces van schuldafbouw is in Europa en het VK pas een jaar of twee aan de gang en gaat nog jaren door. “Ondertussen is er geen enkel plan bedacht om ook groei te realiseren.”  Die groei moet vooral uit Duitsland komen. De ambtenarenlonen zijn daar wel met 6,5% verhoogd over de komende twee jaar. Dat kan een eerste stap zijn naar hogere lonen. “Maar de vraag is of dat extra inkomen wordt aangewend om te sparen of te consumeren”, sombert Milligan.

De Brit rekent ondertussen op nieuwe QE-programma’s in 2012 en 2013 van de centrale banken. En de balansen van centrale banken gaan nog verder uitdijen. Uiteindelijk gaat dat leiden tot inflatie, denkt Milligan, al blijft voorlopig onduidelijk uit welke hoek de geldontwaarding gaat komen.
Beleggers doen er wel goed aan zich op inflatie voor te bereiden.

Inflatie en Risk On/Off
“Inflatiegelinkte obligaties zijn daar in principe het geschikte middel toe, maar die zijn erg duur nu.” Bovendien zijn er geen Nederlandse of Duitse en loop je als belegger dus default-risico op landen als Frankrijk en Italië die wel veel inflatie-obligaties hebben uitgegeven. “Vastgoed, sommige aandelen en, afhankelijk van wat de aanjager van inflatie wordt, misschien ook commodities kunnen als hedge werken.”

Ondertussen ziet Milligan de bedrijfswinsten nog wel even sterk blijven, in elk geval de komende één, twee jaar. Als ze ook de kosten onder controle kunnen houden zijn bedrijfsobligaties en aandelen voorlopig een goede belegging. Want zolang de lange rits van verkiezingen (59 landen in 2012) nog vóór ons ligt, is het toevoegen van risico aan een portefeuille het beste plan.

“We hebben het tijdperk van Risk Off – Risk On nu wel achter ons. De correlaties binnen assets worden kleiner. Dat biedt kansen voor actieve beheerders die nu hun toegevoegde waarde kunnen bewijzen.”

 

Deel via: