Het is de corporate governance, stupid!

Niet de macrocijfers hebben alle aandacht van het opkomende marktenteam van Janus Henderson Investors. Ze letten vooral op hoe het met de corporate governance is gesteld.

Volgens Stephen Dean, portfoliomanager van het Henderson Gartmore Emerging Markets Fund, is het niet meer dan logisch dat beleggers hun kapitaal in de opkomende markten steken. Als langetermijnbelegger is het EM-team onverminderd positief over de kansen van de opkomende markten.

Twee factoren voeden dit optimisme. “De helft van de wereldwijde bevolkingsgroei vindt plaats in twaalf landen. Elf daarvan houden zich op in de opkomende wereld,” vertelt Dean. “Daarnaast is dit ook het gebied met de meeste welvaartsgroei. Volgens accountant EY telt de Chinese middenklasse in 2020 500 miljoen mensen. In 2030 zal dit aantal zijn verdubbeld.”

De opkomende markten tellen dus niet alleen steeds meer mensen maar die worden ook rijker. “Beleggers komen en beleggers gaan in de opkomende markten, maar deze factoren blijven bestaan,” lacht Dean.

No guns

Dat betekent niet dat het EM-team van Janus Henderson Investors blind zijn geld steekt in de opkomende wereld. Selectie is key. Meer nog dan macro-cijfers en bedrijfsratio’s kijkt het EM-team naar de wijze waarop een bedrijf wordt bestuurd.

“Minderheidsaandeelhouders lopen in de opkomende markten grote risico’s, omdat de economie, politiek en regelgeving nog in de kinderschoenen staan. Bij zwakke bestuursstructuren zien we vaak dat de beloningen voor het management en de aandeelhouders niet goed op elkaar zijn afgestemd. Voor ons is corporate governance daarom het belangrijkste aandachtspunt. We willen er zeker van zijn dat ook de bestuurders van een bedrijf de lange termijn en het belang van de aandeelhouders in de gaten houden.”

Dit verklaart waarom het EM-team pas een bedrijfspositie inneemt nadat ze eerst met het management hebben gesproken. Reizen is onderdeel van de job. Dean: “Zo waren we niet lang geleden op bezoek bij een bank in Bulgarije. De bank had een prachtig trackrecord. Alle cijfers zagen er prima uit. Maar bij de ingang hing een groot bord met de waarschuwing: No guns. Dat heeft ons ervan weerhouden aandeelhouder te worden.”

“Bij de ingang hing een groot bord met de waarschuwing: No guns. Dat heeft ons ervan weerhouden aandeelhouder te worden”

Liever familiebedrijven

Een sterke corporate governance vermindert niet alleen de risico’s maar versterkt ook de kansen. Ook als het macro-economisch misschien wat minder gaat. “De opkomende markten zullen ook in de toekomst crises kennen. Dat is de natuur van deze markt. Om veel reden zijn ze minder stabiel. Maar goede bestuurders weten daar juist gebruik van te maken en extra te groeien zodra mindere economische tijden zijn overwonnen,” aldus Dean.

Een belangrijk deel van de opkomende markten-fonds van Henderson GI bestaat uit bedrijven die een familie als grootaandeelhouder hebben. “Managementteams, die weinig of geen aandelen in een bedrijf in hun bezit hebben, nemen vaak te veel risico en zetten zo de gezondheid van hun franchise op de langere termijn op het spel. We denken daarentegen dat bedrijven waarbij de oprichters of hun familieleden een grote rol spelen aanzienlijk beter presteren. Kortetermijnwinsten (beleggingen met een hoog risico) worden vermeden om juist te profiteren van winsten op de lange termijn (beleggingen met een lager risico).”

Verschillende belangen

Uiterst terughoudend is het EM-team daarentegen met het kopen van aandelen van staatsbedrijven en bedrijven, die een notering hebben in landen met weinig of geen respect voor eigendomsrechten. Ook deze aandelen koersen, gedragen door het positieve sentiment, omhoog, maar dat is volgens Dean alles behalve een garantie op ook mooie rendementen in de wat verdere toekomst.

Want op de vraag wat het grootste risico is dat beleggers in de opkomende markten nu lopen, antwoordt Dean kort: “Slechte corporate governance. Dat de belangen van bestuurders en aandeelhouders niet op één lijn liggen.” Waarvan akte.

Fondsinformatie

Naam: Henderson Gartmore Fund Emerging Markets
ISIN: LU0113993801
Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar): +6,8%
Rendement 1 jaar: +17,9%
Portfoliomanagers: Glen Finegan, Nicholas Cowley
Jaarlijkse beheerkosten: 1,79%
Topsector portefeuille: defensieve consumptiegoederen (31%)
Jaarlijkse koersbeweeglijkheid: 13,5%
Alpha: 1,63
Sharpe Ratio: 0,79
Aantal posities: 68
K/w portefeuille: 16,6

Deel via: