Nieuws

Centrale bankiers en hun I-woord

Hoe kan het dat wij niet allang deflatie hebben? Omdat wij centrale bankiers op hun woord geloven, aldus Martin Wolf.

Fabrieken draaien ver beneden hun capaciteit, het aantal werklozen blijft hardnekkig hoog, bedrijven en huishoudens houden hun geld in de zak. Toch bleven de VS en eurozone tot dusver verschoond van deflatie à la Japan. Hoe kan dat? Doordat wij onze verwachtingen omtrent toekomstige inflatie - en dus ook toekomstige deflatie, haar spiegelbeeld - zijn gaan baseren op de inflatiedoelstellingen van de centrale banken, niet de inflatie of deflatie van nu.

Dat, zo schrijft commentator Martin Wolf in de Financial Times, is een belangrijk nieuw inzicht. Paul Krugman en Wolf's collega Gavyn Davies opperden het al eerder; nu krijgen zij steun in de vorm van harde data van het Internationaal Monetair Fonds. In zijn laatste World Economic Outlook laat het fonds volgens Wolf zien dat wij steeds meer zijn gaan vertrouwen op de inflatie-targets van centrale bankiers. Roepen zij "2 procent", zoals nu, dan geloven wij hen.

Dit vertrouwen overheerst zowel in goede als in slechte tijden. De IMF-onderzoekers tonen aan dat de geldende inflatie al in 1995 zijn laatste restje invloed kwijtraakte op onze inflatieverwachting voor de toekomst. Wolf feliciteert de centrale bankiers met het vertrouwen dat zij bij ons hebben opgebouwd. Maar die geeft hen ook ruimte, zo merkt Wolf op, de reële inflatie wat hoger te laten oplopen om onze economieën weer vlot te trekken.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen