Nieuws

Goud nadert pijngrens mijnbouwers

Goudmijnaandelen en goud-ETF's gingen al onderuit. Nu ook goud zelf. De pijngrens voor mijnbouwers nadert, aldus CNBC.

De daling van de goudprijs eist zijn eerste slachtoffers: beursgenoteerde mijnbouwers die goud uit de grond halen. Maandag zakte de goudprijs verder weg naar 1400 dollar per ounce. Daarmee komt de 1200 dollar in zicht die de meeste mijnbouwers volgens deskundigen minimaal moeten verdienen om hun kosten goed te maken. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar verloren beleggingsfondsen in goudmijnen wereldwijd gemiddeld 10% van hun waarde.

Acht van de tien slechtst presterende fondsen in Londen in Q1 2013 waren goudfondsen, schrijft het Amerikaanse zakenmedium CNBC. In diezelfde periode boekte de FTSE 100 juist 9,29% winst. De vlucht uit de goudmijnbouwers is al ongeveer een jaar aan de gang en kreeg eind vorig jaar gezelschap van een massale uittocht uit goud-ETF's. Tot begin dit jaar bleef de goudprijs redelijk stabiel, op zo'n 1500 dollar per ounce na een hoogtepunt van 1900 dollar in 2011. 

Maar nu begint ook de prijs van goud zelf te dalen. Omdat goudwinning notoir moeilijk en kostbaar is, zet die ook de mijnbouwaandelen verder onder druk. Steeds meer analisten en vermogensbeheerders hebben het openlijk gehad met goud. Zakenbank Goldman Sachs adviseerde haar klanten vorige week short te gaan in goud. Goldman voorspelt dat de goudprijs vanaf 2017 enige jaren op 1200 dollar zal blijven steken – precies het niveau dat de mijnbouwers vrezen. 

Cyprus ontkent uitverkoop van zijn goudvoorraad

James Sutton van het JP Morgan Natural Resources Fund onderschrijft die analyse. Zijn fonds heeft het aandeel goud in de portefeuille al teruggebracht van 31% vorige zomer tot zo'n 20% nu. Vijf dagen geleden kwam de goudprijs onder druk door het gerucht dat Cyprus voor 400 miljoen euro aan goud wil verkopen om de redding van de Cypriotische banken te helpen financieren. De centrale bank van Cyprus ontkende dit bericht meteen in alle toonaarden. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente