Nieuws

Middelgrote beheerder vecht terug

Middelgrote vermogensbeheerders vechten terug, schrijft de Financial Times.

Middelgrote assetmanagers vechten terug, schrijft de Financial Times. Al lang is men in de veronderstelling dat een assetmanager om te kunnen overleven of heel groot, of heel specialistisch moet zijn. Het idee is dat middelgrote fondshuizen uitgeknepen worden door het zogenoemde barbell-effect.

Vorige week kondigde een groep vermogensbeheerders uit Europa, Latijns-Amerika en Azië echter aan een zelfhulpgroep te hebben opgericht om te vechten tegen de dominantie van de grote spelers. De alliantie bestaat uit twaalf beleggingshuizen die zich meer en meer bedreigd voelen nu de markt zich polariseert tussen giganten als BlackRock en kleine specialisten. Volgens José Luis Jimenez van March Gestión de Fondos verergerde deze ontwikkeling sinds de financiële crisis.

De krant vraagt zich af of dat betekent dat uitsterven nabij is. Volgens Stephen Barber van Pictet is dat absoluut niet het geval. Hij vindt de hele discussie maar onzin. Als de beweringen ergens op gebaseerd zouden zijn, hadden bedrijven als de zijne het niet met succes overleefd. Het maakt volgens hem niet uit hoe groot een bedrijf is, het is van belang dat het onderscheidend is.

Cijfers
Toch is het moeilijk discussiëren met de cijfers. De wereldwijde top 10 beheert bijna een derde van al het vermogen, en het percentage blijft maar groeien. Volgens James Dilworth van Allianz Global Investors Europe zullen de komende jaren beslissend zijn, maar kunnen assetmanagers wel degelijk hun eigen lot beslissen. 

De sector zal zich echter wel moeten aanpassen aan een nieuwe omgeving. Volgens McKinsey betekent dat een shift van het verkopen van producten naar uitkomsten of oplossingen. Het verslaan van een benchmark is niet langer voldoende, stelt Salim Ramji. McKinsey voorspelt dat er meer geld naar alternatieve beleggingen zal stromen. Het bedrijf noemt het een van de ‘beste mogelijkheden’ voor innovatieve fondsmanagers. 

“If you can’t be big, be bold. And if you can’t be bold, be big. If you can’t be either, get out quickly.”

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus