Nieuws

Grote rotatie blijkt een grote flop

De grote rotatie is een grote flop. Het geld stroomt alweer terug naar de obligatiefondsen, schrijft Business Insider.

De grote rotatie is een grote flop. Het geld stroomt alweer terug naar de obligatiefondsen, schrijft Business Insider. De vaste inkomenscategorie begon het jaar dan wel slecht, maar veel grote obligatieaanbieders zien nog steeds geld naar hun fondsen stromen. Naar verwachting blijft dat nog wel even zo.

Volgens Jeffery Elswick van Frost Investment Advisors hebben ‘mom-and-pop’ beleggers zich nu twee keer gebrand aan aandelen, en willen ze dat koste wat het kost vermijden. Toch willen ze natuurlijk wel rendement behalen.

De Fed blijft obligaties inkopen, en dat drijft de koersen op terwijl de rente op een dieptepunt zit. Veel experts waarschuwden voor het grote risico op flinke verliezen als de rentes uiteindelijk weer omhoog gaan. Dit jaar zou het jaar worden waarin institutionele beleggers zich weer op aandelen zouden storten in plaats van obligaties, oftewel ‘The Great Rotation’.

Verliezer
Bij grote namen als Pimco, DoubleLine, Loomis Sayles en TCW zagen de belangrijkste obligatiefondsen de eerste twee maanden van het jaar echter een instroom van ongeveer 5 miljard. Breder gezien kregen Amerikaanse aandelenfondsen dit jaar tot nu toe te maken een instroom van 78,88 miljard dollar, terwijl obligatiefondsen niet veel achterbleven met 76,41 miljard. Er is wel een verliezer: geldmarktfondsen hebben het dit jaar zwaar. Tot nu toe komt de uitstroom op 82,5 miljard.

Volgens Bonnie Baha van DoubleLine Capital is het idee van een Great Rotation naïef. Er wordt te veel nadruk gelegd op de voorspelling dat de lage rente op obligaties betekent dat beleggers dit jaar voor aandelen zullen kiezen. Aandelen doen het momenteel goed vanwege het stijgende vertrouwen in de Amerikaanse economie en de financiële markten, maar obligaties worden gesteund door de aankopen van de centrale bank. Baha voorziet dat obligaties daardoor dit jaar een lage volatiliteit hebben. Ze verwacht geen grote uitstroom.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Alternatieve beleggingen