Nieuws

Gezocht: betrouwbare fondsaanbieder

Betrouwbaarheid is volgens financieel adviseurs de belangrijkste eigenschap van een goede vermogensbeheerder.

Vermogensbeheerders op hun blauwe ogen geloven doen we al lang niet meer. Betrouwbaarheid is volgens financieel adviseurs hun belangrijkste eigenschap, blijkt uit onderzoek door de Financial Times.

De financiële crisis legde de wanpraktijken en het gebrek aan transparantie van vele fondsaanbieders bloot. Grote spelers vragen zich nu af hoe ze de goede reputatie die ze ooit hadden, weer kunnen terugverdienen. Vaak staan de fondsen ver af van de uiteindelijke belegger, en kunnen ze zich beter richten op de tussenpersoon.

De Financial Times zocht de afgelopen vier jaar uit welke factoren het meest bijdragen aan een goede reputatie en hoe fondsaanbieders dat kunnen bereiken. Bij de laatste survey werden 397 adviseurs ondervraagd, waarvan de meesten lid zijn van nieuwsservice Ignites. 

Marketing
De uitkomst is duidelijk: financieel adviseurs baseren hun keuze voor een vermogensbeheerder vooral op betrouwbaarheid. Daarna volgden financiële kracht en stabiliteit op lange termijn. Vele duizenden dollars aan marketingmateriaal uitgeven is zonde geld; sales- en marketingmateriaal werd in de enquête het minst belangrijk gevonden. Het belang van een betrouwbare reputatie moet niet worden onderschat. Bijna 60% van de adviseurs gaf aan dat vertrouwenskwesties de afgelopen twaalf maanden meer een punt van zorg zijn geworden. 

Omdat ‘betrouwbaarheid’ geen tastbaar begrip is en moeilijk te meten, groeven de onderzoekers nog wat dieper. Ze vroegen de respondenten wat managers konden doen om hun imago te verbeteren. Drie zaken sprongen er uit: een constant rendement, een duidelijk en consistent beleggingsproces en meer transparantie.

Betrouwbaarheid bereik je niet door het ene kwartaal een hemelhoog rendement te halen, maar drie maanden later onderaan het lijstje terecht te komen. Een fonds dat zich als ‘low risk’ profileert, kan niet ineens naar beneden vallen. Een mindere performance kan wel degelijk geaccepteerd worden, als het fonds daar maar open over is en het niet onverwachts komt. Communicatie is essentieel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's