Nieuws

Dollar blijft nummer 1 reservemunt

De dollar is de enige echte reservemunt, en niet de Chinese yuan. Dat schrijft de Financial Times.

De dollar is de enige echte reservemunt. De titel van het Financial Times-artikel is duidelijk. Sinds de start van de kredietcrisis voorspelt men de ondergang van de dollar als grootste internationale speler. De kwantitatieve versoepeling door de Fed draagt bij aan dergelijke gedachten. Eigenaren van grote valutareserves in Azië en het Midden-Oosten probeerden de effecten van dit beleid te vermijden.

Maar zelfs nadat er weer geld in de dollar werd gestoken toen de zorgen over de euro op hun hoogst waren, praatten er nog steeds analisten over de vervanging van de Amerikaanse munt door de Chinese yuan. De Financial Times is sceptisch. De problemen waar de VS momenteel mee kampt, leiden de aandacht af van de economische fundamentals. 

De sterke werkgelegenheidscijfers van vorige maand onderstreepten nog eens de kracht van de Amerikaanse economie. Het begrotingstekort vermindert in verhouding tot het bbp. Het banksysteem is veel gezonder dan dat in de EU. Een verwachte groei van 2% is niet slecht voor een economie die net door een recessie heen is en nog steeds een grote schuld kent. Het is vrijwel zeker dat de VS als eerste het programma voor kwantitatieve versoepeling stopzet en de rente verhoogt.

De markt in de VS is flexibel vergeleken met Europa of Japan en er wordt veel geïnnoveerd. De Financial Times signaleert polarisatie: Noord-Amerika versus de rest. Dat wijst in de richting van een sterke dollar. Ook Jin Zhongxia, hoofd van het onderzoeksinstituut van de People’s Bank of China, denkt dat de dollar voorlopig de belangrijkste reservevaluta blijft, aangevuld door de euro en de pond in Europa en de yen en de yuan in Azië. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen