Nieuws

Record Dow is neprecord

Wall Street stond dan wel te juichen om het nieuwe Dow Jones record, maar ondertussen vrat de inflatie de winst weg.

Wall Street stond dan wel te juichen om het nieuwe Dow Jones record, maar ondertussen vrat de inflatie sinds 1994 de helft van de winst weg. Er is dus helemaal geen record, schrijft The Wall Street Journal. Ook het record dat in oktober 2007 werd behaald, mag niet zo worden genoemd. Het laatste voor inflatie gecorrigeerde record werd behaald op 14 januari 2000.

Analisten en beleggers moeten deze informatie veel serieuzer nemen, aldus Richard Sylla, hoogleraar financiële geschiedenis aan New York University. “Als ze daar geen aandacht aan besteden, konden ze wel eens voor de gek gehouden worden.”

Nominaal gezien lijkt de Dow sinds het record in 2000 met 22% te zijn gestegen (zie grafiek). Maar als voor inflatie wordt gecorrigeerd, ligt de index nog 10% onder dat record. Op korte termijn zijn de effecten van inflatie klein, maar op de lange termijn kan het voor een flinke verstoring zorgen. 

Als niet naar inflatie wordt gekeken, lijkt de Dow 140 keer zo hoog te staan als honderd jaar geleden. Wordt de inflatie meegerekend, staat de Dow nog maar zeven keer zo hoog. Een aardige winst, maar lang niet zo hoog als het lijkt.

Looptijd
Voor beleggers kan het negeren van de inflatie betekenen dat ze de waarde van toekomstige beleggingen overschatten, en het bedrag dat ze nodig zijn, onderschatten. Dat kan voor obligaties nog meer het geval zijn dan voor aandelen, omdat de rente niet verandert. Hoe langer de looptijd, hoe meer de inflatie het rendement wegvreet. Omdat de meeste mensen beleggen om de toekomstige behoeften te financieren, moeten ze ook rekening houden met de toekomstige inflatie.

De positieve kant aan dit verhaal is dat aandelen wellicht meer ruimte hebben om te groeien. De voor inflatie gecorrigeerde winsten zijn namelijk klein vergeleken met andere economische indicatoren. Om een echt record te kunnen worden genoemd, zou de Dow momenteel op 16052,22 moeten staan. Dat is een stijging van 13%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40