Nieuws

Koper- en goud-ETF's zijn in trek

Professionele beleggers gaan dit jaar meer investeren in grondstoffen, denkt ETF Securities. Vooral in koper en goud.

Meer dan 40% van de professionele Europese beleggers gaat dit jaar het aandeel grondstoffen in hun portefeuilles verhogen tot 8 à 10%. Het populairst zijn industriële metalen zoals koper, het populairste vehikel is de grondstoffen-ETF. Copper ETC, een fysieke kopertracker van ETF Securities, verwelkomde tussen 14 en 21 januari 28 miljoen dollar aan nieuw beleggersgeld, de grootste netto instroom in één week sinds de start van deze ETF in december 2010. 

Dat blijkt uit een enquête die ETF Securities hield onder bezoekers van zijn jaarlijkse congressen. De enquête werd ingevuld door 350 professionals uit Londen, Milaan, Frankfurt en Zürich. Britten en Zwitsers maken zich vooral zorgen over de eurocrisis; iets minder dan eenderde van hen noemt die als grootste bedreiging van de wereldeconomie. Italianen en Duitsers vrezen meer de politieke crisis in de VS over "begrotingsravijn" en het schuldplafond van de overheid. 

Maar intussen blijft de groei in de VS en China heel redelijk en voeren de centrale banken een extreem soepel monetair beleid. Dat is goed voor cyclische waarden zoals grondstoffen, denkt Nicholas Brooks, de hoofdstrateeg van ETF Securities. "Goud blijft een wapen voor beleggers tegen de risico's van de enorme staatsschulden in Europa en de VS." Ruim 40% van hen belegt in grondstoffen via ETF's – de snelste groeier – , 40% via swaps en futures en 20% via aandelen. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?