Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

'Financials ook dit jaar kansrijk'

Sotiris Boutsis (Fidelity) denkt dat financials in een stijgende markt opnieuw zullen outperformen.

Vorige week vrijdag liet ik me door twee fondsbeheerders van Fidelity bijpraten over de markten. Door een IJslander en een Griek – er zijn dagen dat je minder gekke dingen meemaakt. En als de Griek je dan ook nog gaat vertellen dat je in Finnen moet beleggen… Financials ‘have fallen from grace’, zoals de Engelsen het zo mooi uitdrukken, maar in 2012 werkten ze rustig verder aan een sterke comeback. 

En volgens Sotiris Boutsis, beheerder van het Fidelity Global Financial Services Fund, is er ook dit jaar nog volop kansen op een fraai rendement. Zeker omdat de sector een ingebouwde hefboom kent op de groei van de economie in opkomende landen, waar Boutsis zich met een stevige overweging heeft gepositioneerd.

De term Financial Services  – laten we dat even duidelijk maken, want veel beleggers hebben de hardnekkige neiging dat te vergeten  – omvat heel wat meer dan de bank-om-de-hoek. Dat blijkt wel uit de thema’s die Boutsis voor 2013 als aantrekkelijk aanmerkt.  Als eerste thema noemt de Griekse fondsbeheerder vastgoed, dat met name interessant is vanwege de rugdekking van het onderpand. Met name in Azië ziet Boutsis kansen. De vooruitzichten voor consumentenbestedingen zijn er goed, de middenklasse groeit en dat jaagt de huur van winkelcentra op.

Daarnaast heeft vastgoed via de huurcontracten een inflatiehedge ingebouwd. Boutsis heeft een significante overweging van 10% voor vastgoed. Mede omdat de Chinese huizenmarkt er goed bij ligt. “Er is veel vraag, de prijzen worden door de overheid onder controle gehouden om bubbelvorming en sociale onrust te voorkomen.”

Vermogensbeheer met een hefboom
Asset managers zijn een tweede sector waar Boutsis warm voor loopt. Quantitative easing zorgt voor oplopende prijzen van assets. Zodra de economie en het consumentenvertrouwen aantrekt, kan er veel nieuwe instroom in aandelenfondsen komen. Datzelfde geldt in zekere zin voor private banks, maar speelt ook nog eens dat de marges de laatste jaren enorm onder druk zijn komen te staan. Bedrijven als UBS stoten onderdelen af, wat kan gaan leiden tot een positieve herwaardering van het aandeel.

Financial servicebedrijven profiteren van verdere innovatie wereldwijd. Zo neemt het aantal pintransacties (of andere elektronische transacties) in opkomende markten razendsnel toe, wat bijvoorbeeld gunstig is voor creditcardmaatschappijen als Mastercard. De groei mogelijkheden zijn stevig in opkomende regio’s, marges zijn meer dan acceptabel.

Waar Boutsis de soepele machtsoverdracht in China en het herstel van de huizenmarkt in de VS ook nog als positieve omgevingselementen schildert, blijven er natuurlijk ook de nodige risico’s bestaan.  Met de hoge en alsmaar oplopende (jeugd)werkloosheid in Europa blijft het gevaar van sociale onrust, terwijl het beleid van centrale banken de wereldeconomie op een terrein heeft gebracht dat nog nooit eerder in kaart gebracht is – we bevinden ons op terra incognita. En ook de toegenomen regeldruk op financials houdt de komende jaren nog wel even aan.

Maar zeker in een positief marktklimaat lijken financials goed gepositioneerd voor een outperformance. De sector is goedkoop, heeft een hefboom bij een economische herstel en stijgende rente en is nu nog onderwogen in veel portefeuilles. En als de paniek toch weer toeslaat op de markten en in de financiële sector? Dan wordt het dringen bij de deur.  Want financials voelen toch een beetje als éénnachtsijs. Als het onheilspellend begint te kraken herinneren we allemaal – Grieken, IJslanders en Finnen - ons nat pak van vorig jaar nog en vliegen we hals over kop naar de slootkant.

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente