Nieuws

'Goud blijft beste belegging'

Grondstoffen zijn nog steeds de beste, veiligste investering. Dat stelt het team van Morgan Stanley. Goud voorop.

Grondstoffen zijn nog steeds de beste, veiligste investering. Dat stelt het team van Morgan Stanley. Business Insider presenteert naar aanleiding van de Commodity Manual van de bank de verwachtingen voor de veertien belangrijkste grondstoffen.

 1. De vraag naar ruwe olie stijgt dit jaar met slechts 0,9%. Dat betekent dat de productieniveaus niet hoeven worden verhoogd om de markt in balans te houden en de prijs stabiel. De vraag zal waarschijnlijk hoger liggen dan het aanbod, maar het verschil is niet groot. 
 2. Door de relatief milde winter zijn de gasvoorraden gestegen. Gedurende de eerste helft van het jaar zal de prijs daarom laag blijven. Doordat consumenten daardoor in plaats van kolen voor gas zullen kiezen, zullen de prijzen later in het jaar gaan stijgen.
 3. De aluminiumprijs blijft achter door een grote voorraad en een hoge productiecapaciteit. De vraag zal profiteren van investeringen in China en daardoor stabiliseren de prijzen.
 4. De markt voor koper ziet een beperkte groei in aanbod. De vraag vanuit China zal waarschijnlijk een daling zien, maar de fundamentele waarden voor koper zijn goed en het metaal zal het daardoor goed doen.
 5. Nikkel bevindt zich door een lage vraag en hoog aanbod op het dieptepunt van mid-2009.
 6. Het aanbod van zink daalde in 2012 sneller dan de consumptie, dankzij een flinke daling van de Chinese productie. Dat is een positief teken, aangezien het aanbod sinds de financiële crisis te hoog lag. 
 7. Goud blijft dankzij de monetaire versoepeling in de VS en Europa nog steeds de beste investering. De vraag naar goud is echter ongebruikelijk laag, wat de prijs enigszins matigt.
 8. Zilver doet het waarschijnlijk beter doordat de prijs lager is, maar is ook meer volatiel. De rally begon in het derde kwartaal toen werd gespeculeerd voor QE3, en die trend zet waarschijnlijk door.
 9. Het aanbod van platina komt in Zuid-Afrika in de problemen, terwijl de vraag aanhoudt. Daardoor stijgt de prijs van het edelmetaal.
 10. China blijft maar katoen kopen, terwijl economen graan aanprijzen waardoor het aanbod van katoen mogelijk daalt. Tenzij de vraag daalt, blijft Morgan Stanley bullish.
 11. De wereld heeft te maken met een suikeroverschot, en dat blijft waarschijnlijk zo. De productie in Brazilië is groter dan verwacht en ook India ziet een gezond aanbod, waardoor de prijzen waarschijnlijk laag blijven.
 12. De maisvoorraad is laag, en de Amerikaanse vraag ligt te hoog. Op korte termijn liggen de prijzen dus hoog, maar op lange termijn zullen - met een normaler weerpatroon en een verhoogde Braziliaanse productie - de prijzen dalen.
 13. De prijzen voor sojabonen blijven hoog en volatiel doordat het aanbod in Zuid-Amerika te laag is en de vraag in de VS hoog. De hoge prijzen zullen de productie stimuleren, waardoor de prijzen uiteindelijk stabiliseren.
 14. De vraag naar tarwe daalt doordat mais goedkoper is. De export zal waarschijnlijk een stijging zien doordat de productie in de Oekraïne en Rusland tegenvalt.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Brexit