Nieuws

VS lijdt aan "zeepbelcorrelatie"

Amerikanen verdienen minder dan in 1973 en hun kapitaal is zwaar "bubbel-afhankelijk", stelt de Global Macro Monitor.

De Amerikaanse burger heeft zijn gemiddelde wekelijkse inkomen sinds 1973 met 11% zien dalen, gemeten in dollars van 1982-1984 (zie grafiek). Daarnaast groeit en verdampt de netto vermogenswaarde van de Amerikaanse huishoudens naadloos mee met iedere zeepbel op de financiële markten: de dotcombubbel die in 2000 barstte, de huizen- en hypothekenbubbel die knapte in 2008 en de huidige schuld- en papiergeldbubbel die voorlopig nog even blijft uitdijen. 

 

 

De "zeepbelcorrelatie" van de Amerikaanse economie blijkt uit data van de Federal Reserve Bank, de ontwaarding van het gemiddelde inkomen uit het Economic Report of the President. Het blog Global Macro Monitor zet ze onder elkaar. "Je wordt er stil van als je bedenkt dat ons gemiddelde reële inkomen bijna 11% lager is dan in 1973," schrijft de Monitor. Een terugkeer naar echte groei zou een drastische politieke beleidsommezwaai vergen, aldus het blog. 

Beleidsmakers zouden moeten inzetten op groei van de productiviteit door het onderwijs te hervormen, ondernemerschap te bevorderen en, net als ECB-president Mario Draghi, "alles te doen wat nodig is" om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. "Maar dat is moeilijke politiek, dus kiezen we voor de weg van de minste weerstand," aldus de Monitor: douceurtjes uitdelen aan belangengroepen en de geldpers volop laten draaien. "America needs Monti!

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie