Nieuws

"Politici geloven niet meer in EU"

De noodzakelijke hervormingen van de eurozone blijven uit omdat politici zelf niet meer geloven in de EU, aldus de FT.

De politieke leiders van de eurozone hebben vorig jaar de kans gemist te laten zien dat de pijnlijke economische aanpassingen waaronder hun kiezers al jaren lijden, geen doel op zichzelf vormen. Uit angst voor nog meer verwijdering tot die kiezers als gevolg van het impopulaire Europese project beperken de regeringsleiders zich tot de hoogst noodzakelijke reparaties aan de Europese Unie, waarin zij ook zelf teleurgesteld zijn.

Dat schrijft Jean Pisani-Ferry in de Financial Times. De vooraanstaande Franse econoom is directeur van Bruegel, een Brusselse denktank gespecialiseerd in wereldwijd economisch beleid. "Er zijn maar weinig leiders die nog echt ambities hebben voor Europa," schrijft Pisani-Ferry. "De meesten zijn gedesillusioneerd. Hoe minder vèrreikend hun initiatieven, hoe kleiner hun politieke risico aan het thuisfront."

Bovendien zijn zij onderling diep verdeeld. De zuidelijke leiders vinden dat de Unie flink op de schop moet, hun noordelijke tegenvoeters zien nationaal falen van Grieken, Italianen en Spanjaarden als de oorzaak van de eurocrisis. Daardoor vertrouwen zij elkaar ook niet meer. Tenslotte hebben de regeringen geen hoge pet op van de Europese instituties, de Europese Centrale Bank uitgezonderd.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine duurzaam beleggen