Nieuws

'Fiscal cliff erger dan eurocrisis'

IMF's Christine Lagarde is een stuk minder nonchalant over de Amerikaanse problemen dan de meeste beleggers en analisten

Onder analisten, beleggers en in de financiële media wordt de Amerikaanse fiscal cliff steeds vaker schouderophalend begroet, ook al komt de afgrond elke dag een stukje dichterbij. Sommige noemen het een door de media buiten proporties opgeblazen non event, anderen denken dat de aandelenbeurzen het al ingeprijsd hebben.

Wie de klif wel serieus nemen, denken tegelijk dat de gevolgen van het niet oplossen ervan zo groot zijn, dat Republikeinen en Democraten wel op tijd de handen in elkaar moeten slaan. Vandaag laat de hoogste baas van het IMF een heel ander - minder opgewekt - geluid horen. Christine Lagarde denkt zelfs dat de klif de eurocrisis verdreven heeft als nachtmerrie nummer 1.

Het hoofd van het IMF zegt dat men zich internationaal meer zorgen maakt over de Amerikaanse begrotingsafgrond dan over de crisis in de eurozone. "Eerst maakte men zich meer zorgen over de eurozone, maar dat is nu niet meer zo", zei Christine Lagarde in een gesprek met de BBC. " Men is ongerust over de begrotingsafgrond en vraagt zich af wat de oplossing wordt."

"De economie van de VS is goed voor 20 procent van de wereldeconomie. Als de Amerikaanse groei wegvalt door de fiscal cliff, merkt men dat wereldwijd", waarschuwt Lagarde. "Als de Amerikaanse economie 2% minder groeit, groeien Canada en Mexico een procent minder. In Europa zullen de gevolgen minder zijn, maar de effecten zullen gevoeld worden."

Lagarde spoort de Amerikaanse politici daarom aan een oplossing te vinden. Ze betreurt het dat de onderhandelingen tussen president Obama en het Republikeinse Huis van Afgevaardigden al weken muurvast zitten. "De VS moet zo snel mogelijk alle onzekerheid en twijfel wegnemen."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie