Nieuws

Gouddip in Chinese vraag

In het derde kwartaal is de vraag naar goud in China met 8% gekelderd, de scherpste terugval van de vraag sinds 2003.

Een schok voor de goudbeleggers, die gewend zijn aan een alsmaar stijgende vraag uit China. In het derde kwartaal is de vraag naar het gele edelmetaal in China met 8% gekelderd, de scherpste terugval van de vraag sinds 2003, schrijft FT.com. Beleggers in China lijken het goud te mijden nu de groei vertraagt en de inflatie afneemt.

Van juli tot en met september werd er in China 176,8 ton in goud afgenomen. De terugval zet China weer op de tweede plek achter India, wat weer de grootste goudmarkt ter wereld is. Daarentegen steeg in India de vraag naar het edelmetaal wel met 9% tot 223,1 ton. De cijfers, die afkomstig zijn van de World Gold Council, zijn exclusief de aankopen door centrale banken.

Veel analisten zien juist de aankopen van de centrale bank van China als grote drijfveer achter de goudprijs in het afgelopen jaar. Ondanks de lagere binnenlandse vraag groeide daar wel de import in China van goud uit HongKong toe. Dit lijkt te wijzen op forse aankopen door de People’s Bank of China.

Dipje in een uptrend
Albert Cheng van het WGC denkt dat het derde kwartaal niet meer dan een dipje in de uptrend is. Hij meent dat in het vierde kwartaal de vraag naar het edelmetaal weer zal aantrekken. Marcus Grubb, eveneens verbonden aan WGC, verwacht veel van de lancering in China van het eerste exchange traded fund in goud in 2013. Dat zal de vraag van beleggers naar goud weer laten toenemen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?