Nieuws

Aegon: Lange rente blijft onder 3%

De Europese lange rente blijft nog jaren onder de 3%, door matige groei en vergrijzing. Dat voorspellen Aegon-strategen.

De tienjaars rente in Europa blijft de komende jaren hangen onder de 3%. Oorzaken zijn blijvend lagere economische groei en de vergrijzing van de bevolking, waardoor de productiviteit per werknemer gelijk blijft en de beroepsbevolking afneemt. Dat is slecht nieuws voor de pensioenfondsen: de blijvend lage rente holt hun vermogens uit, net nu zij meer zullen moeten uitkeren en minder premies ontvangen.

Dat zijn de voornaamste uitkomsten van de laatste Beleggingsvisie van bank-verzekeraar Aegon. De vergrijzing treft de gehele economie: die kost Nederland jaarlijks een half procentpunt economische groei, aldus Aegon. Voor de pensioenfondsen ziet Aegons beleggingsstrateeg Olaf van den Heuvel, een van de auteurs van de Beleggingsvisie, geen andere uitweg dan risicovoller te beleggen.

Meer in aandelen dus, en meer in bijvoorbeeld private equity. Ondanks de stagnatie zien de Aegon-strategen in beide sectoren nog volop leven. In het basisscenario dat zij het meest waarschijnlijk achten (75% kans dat het uitkomt) renderen aandelen gemiddeld 6,2% per jaar en brengt private equity jaarlijks 7,2% op. In hun rampscenario (15% kans) - China en/of de euro stort in - krimpt de euro-economie met liefst 10%.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus