Nieuws

Alweer een historisch kantelpunt

De 10.000 verdwenen banen van UBS zijn het bewijs. De bancaire sector bevindt zich op een omslagpunt. Alweer.

De bancaire sector bevindt zich op een omslagpunt. Volgens Gillian Tett van de Financial Times wordt bankieren weer een ‘normaal’ beroep, met een salaris dat niet hoger ligt dan dat van andere hoogopgeleide professionals.

UBS kondigde deze week aan 10.000 mensen te ontslaan. Voor veel handelaren kwam het als een schok toen ze het bankgebouw plotseling niet meer in konden. De afgelopen drie decennia was het tenslotte ondenkbaar dat een bank haar personeelsbestand zo snel en zo ingrijpend zou reduceren. De financiële wereld leek maar te blijven groeien. 

Maar wanneer men verder terugkijkt, is het nieuws niet zo schokkend. Recentelijk ging het misschien uitstekend, maar al eerder vond een flinke krimp plaats. Econoom Thomas Philippon deed hier onderzoek naar, en samen met Ariell Reshef gaf hij de fluctuaties binnen de sector sinds 1880 weer. Gedurende de eerste decennia van de 20e eeuw vond een vergelijkbare groei plaats als de afgelopen decennia.

Tussen 1880 en het begin van de jaren 1930 groeide het aandeel van het bbp van 2% naar 6%. Maar na 1929 vond een flinke krimp plaats, en verdwenen veel banen. Tussen 1940 en 1970 leek bankieren wel een ‘normaal’ beroep met een normaal salaris. Een vergelijkbare overgang kan nu plaatsvinden.

Dienstverlening
Het leek eerst onwaarschijnlijk: tot nu toe hebben bankiers nog niet echt geleden. De salarissen zijn nog niet veel gedaald, maar in het begin van deze eeuw duurde dat ook tot het midden van de jaren 1930. De financiële sector piekte in 1932, niet in 1929. De verandering duurt ditmaal langer; het overheidsingrijpen is nog niet volledig en de shift van een speculatieve bankcultuur naar een dienstverleningsmentaliteit is minder duidelijk. 

Desondanks zijn de effecten van de nieuwe regelgeving al voelbaar: UBS gaf als reden voor de bezuinigingen dat het onrendabel is een vastrentende organisatie te runnen. UBS kiest voor simpelere, transparantere transacties, en voorzitter Axel Weber verwacht dat andere banken volgen.

 

Index Investment Summit

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine ETF's