Nieuws

Faber: 'Kolossale puinhoop westen'

Westerse landen komen in vijf tot tien jaar in een ‘kolossale puinhoop’ terecht. Dat voorspelt auteur Marc Faber.

Westerse landen komen in vijf tot tien jaar in een ‘kolossale puinhoop’ terecht. Dat voorspelt Marc Faber, de auteur van ‘Gloom, Boom and Doom’, in een interview met CNBC. Overheden proberen het systeem zo lang mogelijk in leven te houden. De schuldenlast van de westerse landen blijft stijgen, waardoor de tekorten groter en groter worden.

Er is geen sprake van een ‘fiscal cliff’, maar een ‘fiscal grand canyon’, aldus Faber. Op een dag wordt het allemaal te veel en stort het systeem in. Faber: “Uiteindelijk vinden grote veranderingen plaats, op een vreedzame manier door hervormingen, of, meestal, door revoluties.” De VS beweegt net als Europa steeds dichter naar zo’n revolutie toe, zegt hij.

Bureaucratie
Daarom voorspelt Faber 'binnen vijf tot tien jaar' een gigantische puinhoop. Ongeacht wie er in het Witte Huis plaatsneemt, zal het tekort in de VS de komende jaren boven de biljoen dollar per jaar blijven. In zowel de VS als in Europa is er te veel bureaucratie, en dat vormt een zware last voor de economie. Faber’s oplossing voor de VS: de overheid met ten minste 50% verminderen. “Het effect is een directe verbetering voor de economie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie