Nieuws

Schoorvoetend verder op herstelpad

Wat staat de Amerikaanse economie te wachten in Q4? Bloomberg geeft een heldere presentatie van de outlook voor de VS

De Amerikaanse economie is al drie jaar onderweg op zijn herstelpad, maar het gaat nog altijd schoorvoetend. Bloomberg BRIEF Economics heeft een goede presentatie online gezet, meldt BusinessInsider, waarin het een blik werpt op wat de Amerikaanse economie te wachten staat in dit laatste kwartaal. Volgens Joseph Brusuelas zit de economie van de grootmacht gevangen in een ‘slow growth trap’, oftewel het klapnet van vertraagde groei.

Volgens Brusuelas zal de economie in het vierde kwartaal groeien met een bescheiden 1,5%, terwijl de meeste prognoses 2% groei voorspellen. De groei bevindt zich dus nog altijd beneden de trend. Er bestaat een kleine kans dat de werkloosheid weer groeit tot boven de 8% aan het einde van dit jaar.

Risico’s ziet Brusuelas  vooral in de eurozone en spanningen in het Midden-Oosten. In eigen land doemt de ‘fiscal cliff’ op, die heeft de kans op een recessie vergroot. Het is aan de politici om deze val te ontlopen. Doen zij niets, dan raakt het de economie in volle kracht in de eerste maand van het volgende jaar. De gevolgen van de fiscal cliff voor het bbp berekent Bloomberg op -4%, met een werkloosheid die dan stijgt tot boven de 9%.  Daarnaast spelen de presidentsverkiezingen een rol in dit laatste kwartaal.

Bloomberg voorspelt een lichte stijging van de rente op de Amerikaanse staatsobligaties in het vierde kwartaal. De euro-dollarkoers  zal rond de 1,28 cirkelen. De Fed blijft actief en het stimuleringsprogramma met open einde zal ook nog wel doorlopen tot in 2014.

De presentatie geeft een bondig overzicht over de ontwikkelingen van de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen