Nieuws

Koper vaart wel bij stimuleringen

Het ruime monetaire beleid in de VS en de eurozone heeft een positief effect op de prijzen van metalen.

Het ruime monetaire beleid in de VS en de eurozone heeft een positief effect op de prijzen van metalen. Met name koper profiteert van de stimuleringsmaatregelen, schrijft Goldman Sachs in de Metal Detector.

Eerdere periodes van monetaire verruiming lieten een vergelijkbare ontwikkeling zien. Tijdens QE2 steeg de koperprijs met ongeveer 40%, en tijdens Operation Twist met rond de 20%.

De redenen dat monetaire verruiming voor prijsstijgingen zorgen zijn:

  • Goedkoop geld betekent dat de vraag stijgt, onder andere door investeringen in vastgoed en infrastructuur en particuliere consumptie.
  • Neerwaartse druk op de dollar leidt tot hogere marginale kosten omdat koper veelal buiten de VS wordt geproduceerd.
  • Lagere financieringskosten voor voorraden.
  • Minder neiging om voorraden te verlagen.

Driemaandsprijs
QE3 is de meest agressieve monetaire versoepeling tot nu toe. Samen met het Europese OMT leidde dat ertoe dat de prijzen van de meeste metalen afgelopen maand de verwachte driemaandsprijs al hadden bereikt. 

Als de werkgelegenheid in de VS niet verbetert, wordt het stimuleringsprogramma voortgezet en wellicht zelfs aangescherpt. Goldman Sachs blijft bullish voor koper en verwacht over twaalf maanden een prijs van 9.000 dollar/ton.

De Chinese en Amerikaanse groei zal volgens de bank licht verbeteren. Samen met de voortdurende groei in de Chinese bouwopleveringen betekent dat goede vooruitzichten voor koper.

Nikkel
De zakenbank is voor de komende zes tot twaalf maanden minder bullish ten opzichte van aluminium, en relatief bearish voor zink en nikkel. Beide worden momenteel verhandeld boven de driemaandsprijs. Op de korte termijn zal de prijs van nikkel stijgen doordat de voorraden worden aangevuld, maar op de lange termijn zijn de vooruitzichten minder goed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?