Nieuws

Rothschild: Huizenmarkt stuwt VS

Het bescheiden herstel van de huizenmarkt in de VS heeft toch al een aanmerkelijk effect, aldus Pierre Ciret van EdR.

Het herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt mag dan nog maar bescheiden zijn, het heeft wel al een aanmerkelijk effect op de economie van de VS. "Enquêtes onder potentiële huizenkopers laten een verbetering zien in hun kijk op beleggen in woningen," schrijft Pierre Ciret, econoom bij Edmond de Rothschildt Asset Management in zijn laatste Market Outlook. "Bestaand en nieuwbouwvastgoed is zelden zo goedkoop geweest als vandaag de dag." 

Nieuwbouw droeg in het eerste kwartaal 0,42 % bij aan het Amerikaanse bbp, tegen 0,25 % in de laatste drie maanden van 2011. De stijging doet zich vooral voelen in appartementen, waarvan er nu twee keer zoveel worden gebouwd als in 2010. Appartementen hebben echter een bescheiden marktaandeel. De markt voor vrijstaande huizen is veel groter, maar ondanks de vele onteigeningen zijn er nog steeds slechts 2,4 miljoen huizen beschikbaar, tegen vier miljoen in 2007. 

De totale nieuwbouw in de VS omvat nu 550.000 huizen per jaar, tegen 1,8 miljoen op de piek in 2006. De behoefte aan huizen blijft echter stijgen: jaarlijks komen er een miljoen Amerikaanse huishoudens bij. Ook staat de hypotheekrente historisch laag – nu op 3,8 % voor een lening van dertig jaar. Potentiële kopers "voelen zich weer aangetrokken tot de aanschaf van een huis", schrijft Ciret. "Hetzij als eigen woning, hetzij als belegging." 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus