Nieuws

Opties compenseren volatiliteit

Beleggers kunnen door middel van volatiliteitsrisico-strategieën de aandelenrisico’s in een portefeuille diversifiëren.

Beleggers kunnen door middel van volatiliteitsrisico-strategieën de aandelenrisico’s in een portefeuille diversifiëren. Dat stellen Graham Rennison en Niels Pedersen in een artikel van Pimco. Dergelijke strategieën genereren door middel van optiestrategieën een premie om de risico’s op verliezen bij plotselinge oplopendemarktvolatiliteit te compenseren.

In het artikel laat Pimco zien dat de strategieën goede voor risico gecorrigeerde opbrengsten opleveren. Het sharpe-ratio (de naar risico gecorrigeerde prestaties) is:

  • 1,2 voor grondstoffen en rente
  • 1,0 voor aandelen
  • 0,7 voor valuta

Het staartrisico ligt op de korte termijn hoog, maar op de lange termijn ligt het risico juist aan de bovenkant. Dat is karakteristiek voor volatiliteitsrisico-strategieën: scherpe, korte verliezen, maar ook een snel herstel.

Actief beheer
De analyse is gebaseerd op de gegevens van veertien markten in de periode tussen juni 1994 en juni 2012. Na de crisis in 2008 verbeteren de prestaties aanzienlijk. De beide schrijvers concluderen dat dergelijke strategieën voordeel bieden ten opzichte van traditionele beleggingen en dat de correlatie met aandelenrisico relatief laag is.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat beleggers die deze strategieën willen gebruiken er verstandig aan doen om daarbij goed te diversifiëren over de grote optiemarkten, actief beheer toe te passen en zorgvuldig de proporties te kiezen. Het aantal verkopers van opties is beperkt, vanwege de verhoogde kapitaaleisen, kosten en de lagere tolerantie van leverage. Vooral na de crisis in 2008 lag de vraag naar opties veel hoger dan het aanbod.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus