Nieuws

‘In Draghi we trust’

BofAML: Voor het eerst zien fondsbeheerders niet meer de eurocrisis, maar de fiscal cliff in de VS als grootste risico

Vertrouwen in Europa groeit, maar de fiscal cliff doemt op. Voor het eerst zien fondsbeheerders niet meer de grootste dreiging uitgaan van de eurocrisis, maar is de begrotingsafgrond van de VS het grote risico voor beleggingen. Europa is bezig met een comeback in de portefeuilles van fondsbeheerders. De ingrepen van de ECB lijken vruchten af te werpen en Draghi geeft de fondsbeheerders weer vertrouwen om risico’s te nemen.

Het Bank of America Merrill Lynch Fund Manager Survey over de maand september brengt interessante verschuivingen aan het licht. Aan het onderzoek, dat liep van 7-13 september, deden 253 fondsbeheerders mee, die in total USD 681 miljard aan vermogen onder beheer hebben.

Stuivertje wisselen tussen VS en EU
Het pessimisme over Europa lijkt af te nemen. Beleggers durven weer meer risico te nemen in de EU. Het is voor het eerst sinds april 2011 dat niet de schuldencrisis (33% van de ondervraagden) het grootste staartrisico vormt, maar de fiscal cliff (35% van de ondervraagden).

 

Die begrotingsafgrond doemt scherp op door de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Voor het eerst in anderhalf jaar nemen fondsbeheerders een overwogen positie in Europese aandelen. De Europese aandelenmarkten zijn aan een opmars bezig en volgens BofAML is het sentiment in Europa pas net ten goede gekeerd.

De vooruitzichten voor Europa zijn beter, Draghi heeft het staartrisico danig ingeperkt. Maar de beleggers blijven voorzichtig. 73% van de ondervraagde fondsbeheerders denken dat Europa zich over twaalf maanden nog steeds in een recessie bevindt. Ook neemt de inflatievrees toe.

Somber over VS en Japan
Terwijl Europa weer wat stijgt op de verlanglijst van fondsbeheerders, moeten Amerikaanse aandelen en Japanse beleggingen een stap terug doen. 58% van de ondervraagden vindt Amerikaanse aandelen overgewaardeerd en 43% meent juist dat Europese aandelen ondergewaardeerd zijn. Dit verschil is het grootste in het bestaan van het maandelijkse onderzoek van BofAML. Ook voor Japan zien de ondervraagde fondsmanagers meer beren op de weg.

Zorgen zijn er ook over de winsten van bedrijven. 28% gaat ervan uit dat de bedrijfswinsten de komende twaalf maanden gaan dalen. Men is niet te spreken over het niveau van investeringen, 59% vindt dat deze te laag zijn. Een marginale verbetering zit er in de verwachtingen voor de wereldeconomie. 17% denkt dat de wereldeconomie de komende twaalf maanden aantrekt. Wel groeien de zorgen over de inflatie, deze bereikten een hoogtepunt in vijftien maanden tijd.

De overwogen beleggingen in de VS en opkomende markten namen in September af. Japan is de regio waarin de meesten onderwogen waren. Wordt er gekeken naar sectoren, dan blijkt uit het onderzoek van BofAML dat de meeste posities genomen worden in o.a. technologie, farma en energie, maar onderwogen blijven de fondsbeheerders in o.a. nutsbedrijven en banken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie