Nieuws

OMT geen wondermiddel voor crisis

Het nieuwe OMT-programma van de ECB is niet de ‘magic bullet’ die de crisis tot een einde gaat brengen.

Het nieuwe OMT-programma van de ECB is niet de ‘magic bullet’ die de crisis tot een einde gaat brengen. Dat stelt Fidelity in een reactie op de plannen. Het Outright Monetary Transactions-programma maakt de centrale bank tot een ongelimiteerde koper van staatsobligaties. 

Hoewel het geen wondermiddel is, zal het de rente van de korter lopende staatsobligaties in de perifere landen in toom weten te houden. De aankopen zijn ‘geneutraliseerd’ en focussen op looptijd van een tot drie jaar. Een groot deel van de schuld is daarom al gebruikt als onderpand. De centrale bank zet geen rentedoelstelling, volgens Fidelity omdat ze niet goed kan beoordelen wat een goede waarde is. 

Verkopen
De ECB koopt alleen obligaties van landen die een overeenkomst met de EFSF en ESM zijn aangegaan. Wanneer een land niet aan de voorwaarden voor de hulp voldoet, kan de ECB de aankopen stop zetten of zelfs de reeds aangekochte obligaties verkopen.

Daarmee blijft het een risico dat een land niet aan zijn verplichtingen voldoet, en paniek op de markt veroorzaakt. De Duitse Bundesbank blijft een tegenstander van het plan. De focus kan snel verschuiven naar de reactie van Spanje en de voorwaarden van het verwachte reddingspakket.

Volgens Trevor Greetham, directeur Multi Asset Investing, brengt de tussenkomst van de ECB de periferie niet in een betere concurrentiepositie. Zelfs wanneer de rente laag is, hebben bezuinigingen binnen deze schuldencrisis over het algemeen gezorgd voor economische zwakte. Greetham verwacht daarom op lange termijn grote economische verschillen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie