Nieuws

Risicopariteit dempt volatiliteit

Gemengde portefeuilles waarin iedere asset evenveel risico inbrengt: Fidelity legt de risicopariteit-strategie uit.

Institutionele beleggers in Europa en Azië verleggen hun aandacht steeds meer van koerswinst naar inkomsten uit beleggingen. Tot dusver zonder veel succes: driekwart van de Europese en 65 % van de Aziatische pensioenfondsen en verzekeraars zag die inkomsten de laatste vijf jaar dalen. Meer dan de helft miste in die periode zijn inkomstendoelstelling. Dat blijkt volgens Fidelity uit een wereldwijde enquête onder 52 instituten.

De laatste 25 jaar zijn beleggers gewend geraakt aan een combinatie van lage inflatie en milde cycli die Nick Armet en Hiten Savani van Fidelity Worldwide Investments omschrijven als Great Moderation. Daardoor raakten zij gewend aan meer risico en een focus op koerswinst: meer in aandelen, minder in obligaties. In feite zijn beleggingsinkomsten altijd belangrijk gebleven.

Zo maakt het dividendrendement al sinds 1970 de bulk uit van het rendement op aandelen, in alle belangrijke markten. Vóór de Great Moderation waren beleggers zich daar terdege van bewust. Nu moeten zij weer wennen aan Old Normal, zoals Armet en Savani die periode noemen. Sterker nog: er staat een New Normal voor de deur, een langdurige periode waarin rendement vooral uit beleggingsinkomsten moet komen.

Risicopariteit
Probleem daarbij is dat veel traditionele bronnen van zulke inkomsten hetzij nauwelijks iets opleveren, zoals 'veilige' staatsobligaties, hetzij te riskant en/of volatiel zijn. Armet en Savani schetsen een uitweg: risico-pariteit, ofwel gemengde portefeuilles met Equal Risk Contributions (ERC) van alle assets. "Een aanpak waarin risicomanagement de strategische asset allocatie bepaalt in plaats van andersom".  

Als voorbeeld presenteren zij een ERC-portefeuille met vier elementen: aandelen, high-yield obligaties, Aziatische investment grade bedrijfsobligaties (IG) en REIT's (vehikels voor beleggen in commercieel vastgoed). De fysieke verdeling van het geld over deze vier ziet er heel anders uit dan de bijdrage per categorie aan het totale risico:

 

 

De totale portefeuille is minder volatiel dan iedere categorie afzonderlijk, zoals blijkt uit de tweede grafiek hieronder:

Bovendien kan het totale portefeuillerendement zich goed meten met dat van de afzonderlijke categorieën, zoals blijkt uit de derde grafiek van Armet en Savani:

 

De conclusie van het Fidelity-duo: "De risicopariteit binnen de multi-assetbenadering biedt een aantrekkelijke, risicobewuste oplossing voor het fundamentele beleggingsdilemma waar beleggers overal ter wereld mee te maken hebben - het bereiken van een verstandige afweging tussen rendement en volatiliteit."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus