Nieuws

‘Dividendaandelen minder volatiel’

Jeremy Schwartz wijst erop dat dividendaandelen meer te bieden hebben in volatiele tijden dan alleen een inkomensstroom.

Het aantal aanbieders van ETF’s met een dividend-strategie schiet als paddenstoelen uit de grond. Jeremy Schwartz wijst erop dat dividendaandelen meer te bieden hebben in volatiele tijden dan alleen een inkomensstroom. Jeremy Schwartz is topman van WisdomTree en in gesprek met IndexUniverse.

Momenteel zijn de rendementen laag, beleggers zijn op zoek naar inkomen en lage volatiliteit. Schwartz wijst op dividendaandelen, die beide te bieden hebben. Te midden van het grote aanbod in dividend ETFs benadrukt de topman van WisdomTree dat een belegger zijn risico’s moet kennen. Heel belangrijk is te weten waarin hij belegt, wat voor soort dividendaandelen en wat voor strategie er gevolgd wordt. Ook is een langetermijnvisie belangrijk, om niet op te gaan in de volatiele waan van de dag die rond aandelen heerst. Over de laatste 50 jaar gekeken bedraagt het gemiddelde dividendrendement 5% per jaar, terwijl tienjaars Amerikaanse staatsobligaties momenteel 1,81% opleveren.

Schwartz gaat nader in op de lage volatiliteit die kenmerkend is voor dividendaandelen. De sectoren waarin dividend wordt uitgekeerd zijn vaak de minder volatiele sectoren van de markt, zoals basismaterialen, nutsvoorzieningen en telecom. Beleggers gaan niet snel short in dit soort aandelen juist vanwege hun hoge dividenduitkeringen.

Een andere belangrijke factor is de rules-based rebalancing, die helpt om volatiliteit te reduceren, als de waarderingen overspannen zijn. Schwartz wijst er ook op dat herweging van dividend ervoor zorgt dat overgewaardeerde aandelen worden uitgesorteerd.

Een pure low volatility-strategie werkt volgens Schwartz niet, een en dezelfde strategie toepassen op alle beleggingscategorieën is volgens hem weinig zinvol omdat het andere factoren uit het oog dreigt te verliezen. Strikt zoeken naar lage volatiliteit kan los raken van de relatieve waardering van het aandeel. Als voorbeeld voert Schwartz het populaire PowerShares ‘SPLV’ aan. Dat belegt 60% van de portefeuille in slechts twee sectoren. Schwartz pleit voor een evenwichtiger verdeling van sectoren. Kijk dus goed waarin je belegt, luidt zijn advies.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?