Nieuws

Fed: geen overheidsteun voor banken

De Amerikaanse beleidsmakers hebben vijf grote banken gevraagd plannen te ontwikkelen om ineenstorting te voorkomen.

De Amerikaanse beleidsmakers hebben vijf grote banken gevraagd plannen te ontwikkelen om ineenstorting te voorkomen wanneer ze met serieuze problemen te maken krijgen. Dat meldt Reuters. Geen overheidssteun meer voor aarmee benadrukken ze dat de banken niet op hulp van overheidswege kunnen rekenen. De vijf banken zijn Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley en JPMorgan Chase.

Het twee jaar oude programma dat tot nu toe grotendeels geheim is gebleven, is een aanvulling op de ‘levenstestamenten’ die de banken hebben gemaakt om hun ontmanteling te vergemakkelijken. De ‘herstelplannen’ moesten in mei 2010 gereed zijn. De banken moesten drastische maatregelen overwegen, waaronder de verkoop van onderdelen, het vinden van andere financieringsmogelijkheden voor wanneer de reguliere markten geen geld meer willen vrijgeven, en het verminderen van risico. De plannen moesten binnen drie tot zes maanden kunnen worden uitgevoerd.

Worst case
De beleidsmakers zijn hard bezig om te zorgen dat de banken hun worst-case scenario’s gereed hebben, en in tijden van problemen rationeel kunnen reageren. Mensen als Dick Fuld, voormalig CEO van Lehman Brothers, zijn er van beschuldigd niet snel genoeg te hebben gereageerd tijdens de financiële crisis.

De herstelplannen hebben tot nu toe weinig publiciteit gekregen. De namen van de vijf banken werden niet eerder vrijgegeven, en Reuters kwam ze te weten via een aanvraag binnen de Freedom of Information Act. De Fed gaf echter niet vrij wat de plannen van de banken waren, omdat het vertrouwelijke informatie betreft. Het gaat om in totaal 5100 bladzijden aan informatie.

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus