AXA IM gaat dus voor inflation linked bonds Een hardnekkig hoge inflatie bij een stagnerende economie. Dat spreekt zeker in de VS voor inflation linked bonds, zegt AXA IM. 15 april 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie De aandelenmarkt had de laatste weken veel weg van een gekkenhuis, maar obligaties deden daar niet veel voor onder. Vooral in de VS hebben ze sinds “Liberation Day” een wilde rit gemaakt: eerst omhoog, toen omlaag. Ze waren niet de safe haven waar je als belegger op hoopt tijdens turbulente beursdagen. Beleggers leken zelfs af en toe het spoor volledig bijster. Op 2 april - de dag dat Trump het boord omhoog hield met onverwacht hoge “reciproke” handelstarieven - was de eerste reactie op de obligatiemarkt positief. De algemene gedachte was dat het zou zorgen voor minder groei en daarmee ook minder inflatie. De rente op een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie (treasury) zakte pijlsnel tot onder de 4%. Maar dat was van korte duur. De week erna begonnen beleggers te beseffen dat het inflatoire effect van de tarieven misschien wel groter is dan het deflatoire effect van een recessie. De rente reageerde conform. De 10-jaarsrente in de VS sloot de week af rond de 4,5%. Een stijging van vijftig basispunten in een week, dat is veel. Het werd volgens sommige analisten ook veroorzaakt door groeiende twijfel over de Amerikaanse kapitaalmarkt in het algemeen. Linkers op verlies Deze week is de situatie enigszins gekalmeerd, omdat Trump concessies heeft gedaan bij de hoogte van de tarieven. Is 4,5% voor een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie dan een goed rendement? Elida Rhenals van AXA Investment Managers denkt van wel. Zij adviseert vooral meer exposure naar inflation linked bonds. Dit is een segment van de markt dat de laatste weken net zo instabiel was als de rest. De iShares Global Inflation Linked Government Bonds ETF verloor bijvoorbeeld de afgelopen maand bijna 4%, met vele ups en downs. Toch is Rhenals positief over de toekomst. Angst voor stagflatie Essentieel is de inflatieverwachting. Als de inflatie hoger uitvalt dan verwacht, dan zijn “linkers” of ILB’s een goede gok. Valt de inflatie lager uit dan verwacht, dan zijn conventionele obligaties in het voordeel. Rhenals zit in het kamp van de mensen die geloven dat het inflatierisico onderschat wordt, net zoals het risico van een recessie. Haar basisscenario is met andere woorden stagnatie, waarbij de Fed de handen gebonden zijn. In zo'n geval zijn linkers geen slechte keus. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?