AXA IM gaat dus voor inflation linked bonds Een hardnekkig hoge inflatie bij een stagnerende economie. Dat spreekt zeker in de VS voor inflation linked bonds, zegt AXA IM. 15 april 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie De aandelenmarkt had de laatste weken veel weg van een gekkenhuis, maar obligaties deden daar niet veel voor onder. Vooral in de VS hebben ze sinds “Liberation Day” een wilde rit gemaakt: eerst omhoog, toen omlaag. Ze waren niet de safe haven waar je als belegger op hoopt tijdens turbulente beursdagen. Beleggers leken zelfs af en toe het spoor volledig bijster. Op 2 april - de dag dat Trump het boord omhoog hield met onverwacht hoge “reciproke” handelstarieven - was de eerste reactie op de obligatiemarkt positief. De algemene gedachte was dat het zou zorgen voor minder groei en daarmee ook minder inflatie. De rente op een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie (treasury) zakte pijlsnel tot onder de 4%. Maar dat was van korte duur. De week erna begonnen beleggers te beseffen dat het inflatoire effect van de tarieven misschien wel groter is dan het deflatoire effect van een recessie. De rente reageerde conform. De 10-jaarsrente in de VS sloot de week af rond de 4,5%. Een stijging van vijftig basispunten in een week, dat is veel. Het werd volgens sommige analisten ook veroorzaakt door groeiende twijfel over de Amerikaanse kapitaalmarkt in het algemeen. Linkers op verlies Deze week is de situatie enigszins gekalmeerd, omdat Trump concessies heeft gedaan bij de hoogte van de tarieven. Is 4,5% voor een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie dan een goed rendement? Elida Rhenals van AXA Investment Managers denkt van wel. Zij adviseert vooral meer exposure naar inflation linked bonds. Dit is een segment van de markt dat de laatste weken net zo instabiel was als de rest. De iShares Global Inflation Linked Government Bonds ETF verloor bijvoorbeeld de afgelopen maand bijna 4%, met vele ups en downs. Toch is Rhenals positief over de toekomst. Angst voor stagflatie Essentieel is de inflatieverwachting. Als de inflatie hoger uitvalt dan verwacht, dan zijn “linkers” of ILB’s een goede gok. Valt de inflatie lager uit dan verwacht, dan zijn conventionele obligaties in het voordeel. Rhenals zit in het kamp van de mensen die geloven dat het inflatierisico onderschat wordt, net zoals het risico van een recessie. Haar basisscenario is met andere woorden stagnatie, waarbij de Fed de handen gebonden zijn. In zo'n geval zijn linkers geen slechte keus. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.