Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

"Belegger kijkt onder ETF-motorkap"

Hein Kuijpers (State Street) over nieuwe ESMA-regels, trends en geldstromen in de ETF-sector en de kritische belegger.

De Nederlandse toezichthouder AFM presenteerde recent aanbevelingen voor de ETF-sector. Eén van die aanbevelingen was dat beleggers ‘ingewikkelde’ ETF’s, zogenaamde synthetische ETF’s het best via hun adviseur kunnen kopen. Dit leverde een storm van kritiek op vanuit de sector. Want wat is er ingewikkeld aan een ETF? Deze week werd in ieder geval de regelgeving (al zijn het dus vooral aanbevelingen) rondom ETF’s wat gecompliceerder.

Europees toezichthouder ESMA legt vooral de nadruk op het uitlenen van stukken - securities lending - door ETF-aanbieders. ESMA stelt voor dat uitgevers voortaan al het geld dat zij verdienen met het uitlenen van de onderliggende stukken bij een ETF aan de belegger doorgeven. Aanbieders delen de leenopbrengsten al met beleggers, maar dat gaat volgens ESMA niet ver genoeg. Volgens berekeningen van de Financial Times houden aanbieders 5 tot 50%  van de inkomsten voor zichzelf. Dit maakt het een belangrijk onderdeel van hun verdienmodel.

IEXProfs sprak met Hein Kuijpers, hoofd sales voor de Benelux Intermediary Business Group van State Street. De FT heeft uitgerekend dat State Street 15% van de inkomsten uit securities lending voor zichzelf houdt. "We staan grotendeels achter de ESMA-richtlijn ten aanzien van ETF's. Hoewel de sector nog wel enige tijd nodig zal hebben om de richtlijn in detail te analyseren, wijzigingen te implementeren en waarschijnlijk meer kosten moet maken om aan de eisen voldoen, verwachten we dat de richtlijn ETF ‘s en het UCITS-merk uiteindelijk zal versterken voor Europese en internationale beleggers."

In financials en dividend
Over de discussie over synthetische beleggers is de ESMA overigens veel minder streng. Dat is wel waar de klanten van State Street momenteel de meeste vragen over stellen. Kuijpers: “Daar hebben wij een eenvoudig antwoord op. We bieden alleen fysieke ETF’s aan. Wat we wel merken is dat klanten steeds meer weten en willen weten van ETF’s. Ze kijken nu echt onder de motorkap naar welke indices we hanteren en waarom.”

Wat betreft beleggingsvoorkeuren verschillen ETF-beleggers niet zoveel van ‘doorsnee’ fondsbeleggers. Uit een recent rapport van State Street over de Europese ETF-markt blijkt dat in de eerste vijf maanden van 2012 bedrijfsobligaties het meest populair waren. Maar liefst 2 miljard nieuwe euro’s werden er in deze ETF’s belegd in die periode. Binnen de productrange van SPDR was de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF, met een instroom van 200 miljoen euro, het meest gewild. Dividend, das inderdaad populair momenteel.

In het eerste kwartaal van 2012 werden opvallend veel ETF’s gekocht die de financials volgen. Beleggers willen blijkbaar wel inspelen op herstelkansen van deze flink afgestrafte sector, maar niet met individuele aandelen, zo concludeert State Street in het rapport.

3,6 miljard euro nieuw geld
Waar beleggers verder naar kijken zijn de opkomende markten. Van Europa hoeven ze het immers even niet te hebben. Kuijpers: “State Street heeft in 2011 de Emerging Markets Debt Local Currency ETF op de markt gebracht. Met die ETF kunnen beleggers inspelen op inkomen uit bedrijven uit bijvoorbeeld het sterkere Azië, Latijns Amerika en Oost-Europa en op valutaschommelingen. De notering van de ETF is namelijk in euro’s, terwijl de onderliggende waarden genoteerd worden in lokale valuta.”

Kuijpers verwacht dat de ETF-sector in Europa de komende jaren nog flink zal groeien. “De penetratiegraad van ETF’s als percentage van de totale fondsindustrie is nu zo’n 3%, vergeleken met 10% in de Verenigde Staten.” State Street heeft de afgelopen twee jaar zijn Streettracks omgedoopt naar SPDR, de Amerikaanse merknaam van zijn ETF’s, en zo’n 28 ETF’s op de Europese markt gebracht.

Totaal zijn er in de eerste vijf maanden van 2012 100 nieuwe ETF’s gelanceerd (in Europa). Totale netto instroom in Europese ETF’s bedroeg in de eerste vijf maanden van 2012 circa 3,6 miljard euro. Van dit nieuwe geld werd bijna 25% in SPDR ETF’s belegd.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus