Niet hoge tarieven nekken Amerikaanse aandelen Handelstarieven zijn niet de ware oorzaak van de koersdalingen op Wall Street. De echte reden voor de correctie zijn volgens John Rekenthaler van Morningstar US de extreem hoge waarderingen die ergens een keerpunt moesten bereiken. 19 maart 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Menig beurswatcher geeft Donald Trump en zijn handelspolitiek de schuld van de recente terugval op Wall Street. John Rekenthaler van Morningstar ziet dan anders. Volgens hem is het een typisch geval van risk-on, risk-off. De laatste paar jaar interesseerde het beleggers weinig of winsten nu behaald worden of ergens in een verre toekomst. Ze waren 100% risk-on en namen grote risico’s met als gevolg stijgende koersen. Dit jaar zijn ze volgens Rekenthaler gedraaid naar risk-off. Winsten die in 2025 worden behaald tellen zwaarder dan die in 2026, 2027, 2028 of 2029. Tarieven niet de reden voor risk-off Er zijn twee redenen waarom de dreiging van een grote handelsoorlog niet de hoofdoorzaak kunnen zijn van de marktcorrectie, zegt Rekenthaler. Hij vergelijkt daarvoor de koersontwikkeling van het bedrijf Berkshire Hathaway met die van Amerikaanse staatsobligaties, technologieaandelen en bitcoin. 1. Verkeerde timing Stel dat het bij de beurscorrectie alleen zou gaan om de angst dat handelstarieven de economie een slinger naar beneden geven. Dan hadden de koersen toch eigenlijk direct moeten dalen nadat Trump verkozen was. Dat hij met handelstarieven zou gaan dreigen was immers al lang bekend. Maar daar is geen sprake van. Integendeel, vanaf augustus - toen duidelijk werd dat Trump goede kansen maakte - tot februari dit jaar was er sprake van een bijna euforische stemming. Het klinkt voor Rekenthaler niet echt plausibele dat beleggers er pas toen achter kwamen dat die tarieven toch wel heel vervelend zijn. 2. Koersgrafieken zeggen wat anders De tweede reden heeft met de koersgrafiek van Berkshire Hathaway te maken. Berkshire is de investeringsmaatschappij van Warren Buffett die belegt in meerdere sectoren. Je zou verwachten dat zowel Berkshire als de technologieaandelen zouden dalen als het minder gaat met de economie. Daar hebben ze immers beide last van. Maar dat is niet zo. Berkshire staat op winst dit jaar. Waarom? Omdat het geldt als een defensief (risk-off) aandeel. Het tegendeel geldt voor bitcoin, dat in principe geen enkele band heeft met de economische groei, maar wel uitgesproken risk-on is. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?