Handelstarieven bepalend voor inflatie in de VS De Amerikaanse index voor consumentenprijzen was in januari met 3% verrassend hoog. Maar zorgwekkend is dat volgens de voormalige Fed-econoom Claudia Sahm niet. Dat wordt het wel als Trump handelstarieven oplegt. 24 februari 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het was een paar weken geleden toch een beetje een shock voor de markten dat de Amerikaanse consumentenprijzen (CPI) in januari met 0,47% zijn opgelopen. Op jaarbasis betekent dat 3%, wat ruim boven de doelstelling van de Federal Reserve is. De cijfers waren bovendien hoger dan verwacht, wat de vraag oproept of dit een voorbode is van meer. Blijft de inflatie hoog, dan is dat vervelend voor consumenten, maar ook voor beleggers. Een hogere inflatie vreet immers zowel direct als indirect (via hogere rentekosten) in het aandelen- en obligatierendement. Oud Fed-econoom Claudia Sahm, een consultant die vroeger als econoom werkte bij de Fed, maant tot kalmte. Zo dramatisch is dat januari CPI-cijfer volgens haar niet. In januari is de CPI vaker hoger dan in andere maanden. Het is zoals het spreekwoord zegt: “Een bonte kraai, maakt nog geen winter.” De Fed schiet echt niet in een kramp vanwege een slecht inflatiecijfer. Er zitten volgens Sahm in de data bovendien veel eenmalige effecten, die je af kan doen als “ruis”. Het zit er dik in dat de Fed meer kijkt naar de PCE (Personal Consumption Expenditures). Dat is een cijfer dat naar verwachting een stuk lager uit zal vallen dan de CPI, omdat er ook enkele producentenprijzen in verwerkt zitten, waar de trend gunstiger is. Don’t worry? Geen enkele zorg dus? Dat hangt ervan af, schrijft Sahm. Zoals we allemaal weten is er een “new sheriff in town”. Die sheriff - Donald Trump - wil met handelstarieven de nationale economie ondersteunen. Het is de vraag of dat met de verwevenheid van de globele economie werkt, maar los daarvan zorgen importtarieven in theorie altijd voor hogere prijzen. Er is immers minder concurrentie. Hoeveel de prijzen stijgen, hangt af van de “pricing power”. Marktmacht Tijdens Trump 1.0 (2017-2021) was die pricing power niet zo groot. Bedrijven konden hogere invoerkosten slechts in beperkte mate doorgeven aan de consument. Ze hadden weinig marktmacht. De handelstarieven gingen daardoor ten koste van de winst. Dat ziet er dit keer anders uit, vreest Sahm. Ze leidt dat onder andere af aan de hoge kerninflatie (3,3%), die gevoeliger is voor veranderingen in de internationale handel. Zet Trump dus door met zijn tarieven op staal, op auto-onderdelen, op levensmiddelen, en al wat nog meer, dan kan je ervan op aan dat dit doorwerkt in de CPI. Als de economie dan ook nog lekker door blijft draaien, dan heb je een gevaarlijke mix voor inflatie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.