Nieuws

Goldman Sachs: Aluminium duurder

Beleg in calls en long-futures op aluminium, maant Goldman Sachs: een tekort aan bauxiet in China zal de prijs opjagen.

Beleggers in metalen doen er goed aan te anticiperen op een forse prijsstijging van aluminium door een dreigend tekort aan bauxiet in China. In juni kelderde de bauxietimport uit Indonesië, goed voor 40 % van de Chinese behoefte, met liefst 97 %. China werkt hard aan uitbreiding van de eigen bauxietproductie, maar die zal de opgedroogde import uit Indonesië voorlopig niet kunnen compenseren. Dat schrijven analisten van Goldman Sachs in hun laatste Metal Detector. 

Zij adviseren de aanschaf van call-opties op aluminium. De huidige aluminiumprijs – ongeveer 2000 dollar per ton – ligt een kwart onder zijn 30-jaars gemiddelde. "Een alternatief met minder hefboomeffecten is een positie te openen in long september-futures op aluminium, die nu van de hand gaan voor 1892 dollar per ton, met uitzicht op een rendement van 15 %, gezien onze verwachting dat de prijs binnen die periode zal stijgen naar 2200 dollar per ton." 

De afzet van koper in China blijft goed op peil, ondanks de lagere groeiverwachtingen voor de Chinese economie. Chinese producenten van koperdraad verkochten 5 tot 12 % meer in het eerste halfjaar, vooral aan bouwbedrijven maar ook aan de overheid, die stevig blijft investeren in het stroomnet. De Metal Detector is gebaseerd op een rondreis door de provincie Guangdong, goed voor 10 % van de wereldconsumptie van koper en aluminium. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus