Nieuws

'Rommelen met risicowegingen loont'

De winst op aandelen voor hypotheken, credit cards en andere standaard bankpraktijken dalen snel.

De winst op aandelen voor hypotheken, credit cards en andere standaard bankpraktijken dalen snel. Dat schrijft de Financial Times naar aanleiding van een rapport van McKinsey; ‘Day of reckoning for European retail banking’. Het Europese stelsel van private leningen is stervende.

McKinsey’s analisten denken dat voor de vier grootste markten de rentabiliteit eigen vermogen voor de private tak zal dalen van ongeveer 10% tot 6%. Dat komt vooral doordat de nieuwe kapitaalvereisten van Basel III betekenen dat voor dergelijke activa meer kapitaal op de balans moet staan.

Dat is enigszins ironisch, merkt de FT op, omdat Europese particuliere kredietverstrekkers al langer met het concept van voor risico gewogen activa te maken hebben dan de Amerikaanse banken doordat ze eerder met andere versies van Basel te maken kregen.

Knutselen
Het komt niet als een verrassing dat McKinsey suggereert dat knutselen met het wegen van risico een van de meest effectieve methodes is om de ROE te doen herleven. Door de efficiëntie van kapitaal en financiering te verbeteren kunnen banken de ROE met tussen de 30 en 160 basispunten verhogen.

De efficiëntie kan verder worden verhoogd, en de risico-gewogen activa verder worden verlaagd, door bijvoorbeeld de productmix en karakteristieken aan te passen, het krachtiger nastreven van een onderpand, en het verbeteren van het vermogen om risico’s te verplaatsen – bijvoorbeeld door het uitgeven van gedekte obligaties voor hypotheekportefeuilles.

Dergelijke veranderingen kunnen de opbrengsten doen stijgen en de ROE met nog eens 10 tot 80 basispunten doen verbeteren. Verder kunnen banken volgens McKinsey hun risicomodellen verder verfijnen in plaats van klanten en producten met verschillende karakteristieken volgens een enkel model te behandelen.

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus