Na een jaar verliezen analisten hun verstand Een jaar vooruitkijken, is nog wel te doen voor analisten. Daarna neemt de kwaliteit van de voorspellingen rap af. 27 november 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Analisten zijn redelijk goed in het voorspellen van de eerstvolgende 12 maanden, maar daarna worden hun voorspellingen steeds slechter. Sterker, alles wat ze voor de lange termijn verwachten, kan net zo goed als contra indicator worden gebruikt. Dat schrijven de beursbloggers Luke Burke en Daniel Rasmussen op basis van twee wetenschappelijke studies. De eerste is van de Federal Reserve Bank of New York en betreft voorspellingen over economische groei en inflatie. De tweede neemt aandelenanalisten onder de loep. Het meest verassend aan de twee studies is niet zozeer dat voorspellingen slechter worden naarmate de horizon verder weg is. Dat is eigenlijk best logisch. Wat vooral opvallend is, is de snelheid waarmee de analyses achteruitgaan en hoe ver ze er naast zitten. Fouten herhalen zich Interessant is ook dat analisten telkens dezelfde fouten maken. Zo zijn macro-analisten voor de lange en middellange termijn nog redelijk goed in het voorspellen van een economisch herstel, maar als het op recessies aankomt, zijn ze blind. Wat er bij aandelenanalisten vaak fout gaat, is dat ze als groep voor de komende 3 tot 5 jaar te negatief zijn over de aandelenrendementen, terwijl ze er op de korte termijn met hun cashflow-voorspellingen niet ver naast zitten. Irrationeel Burke en Rasmussen concluderen dat analisten op de korte termijn redelijk realistisch zijn, maar op de lange termijn krijgen de animal spirits - de dierlijke instincten - de overhand en worden ze irrationeel pessimistisch of irrationeel optimistisch. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.